« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
ŠKOLA ZDRAVOG ŽIVOTA

Spriječite bolove u vratu

Ono što svakodnevno možete napraviti za osjećaj olakšanja i rasterećenosti jest nekoliko jednostavnih vježbi kojima ćete poboljšati mobilnost vrata tako što ćete otpustiti napetost iz mišića

Vježbe za vratnu kralježnicu protiv bolova
Vježbe za vratnu kralježnicu protiv bolova (MBS)
Više o

bolovi u vratu

,

MBS centar Zagreb

,

vježbe za vrat

,

napetost u vratu

,

vratna kralježnica

Bol i napetost u području vrata jedna je od najčešćih boljki modernog svijeta. Ako nije povezana s degenerativnim promjenama vratne kralježnice često je napetost ili bol u vratu bezopasna.

Najčešće se ukočenost I nedovoljna mobilnost vrata javlja zbog mišićnog spazma vratnih, te mišića gornjeg djela leđa I ramena. Ovi problemi se javljanju zbog lošeg položaja kod spavanja, dugog sjedenja pred laptopom ili tijekom vožnje auta, a razlog je neprirodan položaj glave.

Na žalost, današnji pametni telefoni umnogome pridonose lošem držanju glave I samim time napetosti I bolovima u vratu. Neprirodan položaj glave I ukočenost vratnih mišića onemogućavaju normalnu cirkulaciju prema glavi I mozgu, pa često mogu biti uzrokom glavobolja I vrtoglavica.

Ono što svakodnevno možete napraviti za osjećaj olakšanja i rasterećenosti jest nekoliko jednostavnih vježbi kojima ćete poboljšati mobilnost vrata tako što ćete otpustiti napetost iz mišića.

Vježbe izvodite u sjedećem ili stojećem položaju, važno je da su leđa ravna te da je kralježnica uspravna u svom prirodnom obliku u odnosu na zdjelicu.

Ramena moraju biti spuštena I malo gurnuta unatrag, tako da se oslobodi napetost mišića trapeziusa, koji je često uzrok napetosti u vratu. Stalnim podsjećanjem da ramena gurate lagano natrag namjestit ćete lopatice u njihov prirodan položaj tijekom mirovanja i olakšat si svakodnevnu napetost.

Vježba 1

Jedan dlan stavite iza na potiljak, a kažiprst drugog dlana stavite na bradu. Duboko udahnite I izdužite vrat I glavu prema stropu, kao da vas netko kroz tjeme povlači prema gore. Na izdah polako spuštajte glavu, gornjim dlanom gurajte glavu dolje, a kažiprstom pritišćite bradu prema prsnoj kosti tako da osjetite istezanje I rasterećenje stražnjeg djela vrata. Ponovite pokret 10 puta.

Vježbe za vratnu kralježnicu protiv bolova

Vježba 2

Stavite prste na čeljust sa jedne I druge strane. Duboko udahnite I izdužite vrat prema gore, na izdah lagano gurajte glavu prema natrag tako da prstima gurate čeljust gore I natrag. Pazite da se ne lomite u stražnjem djelu vrata, izdužite vrat gore I natrag. Vježbu ponovite 10 puta.

Vježba br. 2

Vježba 3

Ako osjećate napetost u bočnom djelu vrata, stavite jedan dlan iza na glavu, drugi stavite na čeljust. Duboko udahnite, na izdah glavu nježno okrenite u stranu. Možete zadržati I disati u položaju. Osjetite kako nestaje napetost iz mišića. Ponovite 5 puta na svaku stranu.

Vježba br. 3

www.mbs.hr

19.01.2016. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh