« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MINISTARSTVO OKOLIŠA:

Špremovo pitanje o Varšavskoj upućeno je na pogrešnu adresu

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem zatražio je objašnjenje gdje je javni interes Varšavske

Varšavska Boris Šprem Ministarstvo okoliša
Varšavska Boris Šprem Ministarstvo okoliša (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Boris Šprem

,

Ministarstvo okoliša

,

varšavska prosvjed

,

Veliki božićni sajam knjiga

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva podsjetilo je predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Borisa Šprema da je na pogrešnoj adresi zatražio objašnjenje o tome gdje je javni interes kad je riječ o odluci o gradnji javne garaže i s njom povezane rampe u Varšavskoj ulici jer ministarstvo ne predlaže, ne izrađuje i ne donosi prostorne planove.

Priopćenjem to ministarstvo odgovara Špremu na traženje koje je "iznio u medijima" te ističe je odgovor već dobio 8. ožujka ove godine i podsjeća ga da konačnu odluku o javnom interesu u uređenju prostora nekoga grada i općine donosi odgovarajuće predstavničko tijelo prilikom donošenja prostornoga plana, u ovom slučaju Skupština Grada Zagreba.

"S obzirom na razne i zakašnjele prijepore u vezi s kompleksom 'Cvjetni prolaz' i rampom u Varšavskoj političari, stručni i drugi sudionici trebali bi se u raspravama i izjavama najprije upoznati s činjenicama i na njima argumentirati stajališta ako žele razložno pristupiti temi, a ne zbog osobne promocije ili političkih bodova", ocjenjuje ministarstvo i dodaje kako je "jedan od istupa koji ne poštuje argumentaciju, a vjerojatno računa i na slabo pamćenje javnosti, upravo istup predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema".

U konkretnom slučaju Varšavske ulice u Zagrebu Gradska skupština je 2007. donijela Odluku o donošenju GUP-a, a 2008. Odluku o donošenju detaljnoga plana uređenja Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva koje predviđaju gradnju javne garaže i rampe, navodi ministarstvo. Ističe se da je to i konačno određen javni interes, a činjenica da je te prostorne planove donijela Gradska skupština dokazuje nedvojbenu potvrdu javnog interesa. Dodaje se da se sve dosad izdane dozvole za gradnju, po kojima se trenutačno obavljaju radovi, temelje na prostornim planovima donesenim u Gradskoj skupštini.

Ministarstvo podsjeća da je prije donošenja plana u rujnu 2006. proveden pozivni anketni natječaj idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja donjogradskog bloka omeđenog ulicama Varšavska, Gundulićeva, Ilica, Preobraženska i Trgom Petra Preradovića.

Prva nagrada na tom natječaju dodijeljena je autoru Borisu Podrecci, pregled natječajnih radova objavljen je u časopisu "Čovjek i prostor" broj 11.-12. iz 2006. zajedno s imenima članova stručnoga suda koji je donio odluku o najboljem radu. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 20:08:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh