« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
'VAŠ PROIZVOD'

Splitski Marulić pao kao prva žrtva 'žutila'

Split je, u svojoj stoljetnoj maniri duhovite, ali uvijek britke kritike, pozdravio novog gradonačelnika.

(Paun Paunović, CROPIX)
Više o

Split

,

Željko Kerum

,

lokalni izbori

,

splitski gradonačelnik

,

Marko Marulić

Nakon sinoćnje pobjede Željka Keruma u utrci za splitskog gradonačelnika jutros se Split odlučio 'poigrati' svojim novim gradonačelnikom te mu je 'nepoznati netko' ostavio pozdrav u bojama, kako sam novi gradonačelnik kaže u jednoj od svojih predizbornih reklama - "njihovog proizvoda".

Splitski je spomenik naime osvanuo odjeven u žute najlonske vrećice trgovačkog lanca Željka Keruma, i iako je ova, kako piše Slobodna Dalmacija - diverzija, možda prošla relativno nezamijećeno u ostatku Hrvatske, simbolika umjetničko-političke akcije u Dioklecijanovom gradu prilično jasno ocrtava 'splitsko stanje uma' u pogledu novog im gradonačelnika.

Marko Marulić je u doba turskih napada na dalmatinske gradove napisao jedno od najpoznatijih i najvažnijih hrvatskih pisanih djela, Juditu. Njome je želio ohrabriti Splićane i građane ostalih dalmatinskih gradova da se odupru osmanlijskoj opasnosti koja je dolazila 's one strane brda', a prekrivanje 'oca hrvatske književnosti' najlonskim omotom koji guši, odaslana je jasna poruka barem malog dijela splitskih građana koji se vjerojatno nisu poveli za pozivima pojedinih ranije poraženih stranačkih središnjica, koje su svojim, ali i drugim, glasačima predložile da je najbolja taktika glasati za 'neprijateljevog neprijatelja'.

Vidjet ćemo hoće li zagrebački Zdenac života ili možda čak i sam ban Jelačić doživjeti sličnu sudbinu, ali znajući kakvi su bili stranački savjeti glasačima u Zagrebu nije jasno čije bi sve vrećice, cekeri ili neki drugi artikli mogli 'uljepšati' simboliku velikana hrvatske povijesti koji bi, da nisu čvrsto spojeni s ulicama i trgovima, vjerojatno u nedostatku nade koja ih svakodnevno okružuje, pobjegli glavom bez obzira i potražili neka bolja, malo manje apatična spomenička 'staništa'. (metro-portal)


01.06.2009. 13:05:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh