« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
POLICIJA

Splitski Gay pride - optužnice protiv četvorice izgrednika

Optuženi su, između ostalog, sudionicima Gay pridea vikali "Ubij, ubij pedera! Morate umrijeti!"

Gay pride Split
Gay pride Split (YouTube)
Više o

Gay Pride Split

,

gay pride

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužne prijedloge protiv četvorice mladića, od kojih su dvojica mlađi punoljetnici, zbog izgreda u kojima su sudjelovali na subotnjoj gay paradi, objavljeno je na stranicama općinskoga državnog odvjetništva, piše Hina.

Optužne su prijedloge podnijeli protiv I. N. (24), B.G. (25) i mlađih punoljetnika D.J. (21) i I.L. (19) zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja te povrjede prava na okupljanje i javni prosvjed. Po optužnim prijedlozima oni su 11. lipnja u tijeku održavanja odobrenog javnog skupa "Gay Pride-Split 2011" u Splitu, u Marmontovoj ulici, bez stvarna razloga i povoda, u nakani da iskažu nesnošljivost prema osobama LGBT orijentacije i onemoguće održavanje navedena javnog skupa, izazvali izgred.

Kako stoji u optužnom prijedlogu, dok je prilazila povorka, prvo je I.L. prema sudionicima bacio granu oleandra s korijenom te kamenje, a I.N., B.G. i D.J. su u više navrata sudionicima vikali: "Ubij, ubij pedera! Morate umrijeti!", što je u sudionika stvorilo strah i osjećaj poniženja te otežalo manifestaciju.

Istražnom sucu Županijskog suda u Splitu do sada su privedena trinaestorica od kojih su protiv petorice općinskom sudu podneseni optužni prijedlozi, dok je protiv osmorice županijskom sudu podnesen prijedlog za poduzimanje istražnih radnji. Za trojicu osumnjičenika određen je pritvor - za dvojicu zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli nastaviti činiti kaznena djela, a za jednog zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Protiv četvorice osumnjičenika naložena je mjera opreza, od kojih je trojici zabranjeno da posjećuju sve vrste javnih skupova i povorke u Hrvatskoj, s obvezom da se javljaju jednom na tjedan u splitsko-dalmatinsku Policijsku upravu, jednom je zabranjeno posjećivanje javnih priredaba na udaljenosti manjoj od 500 metara, a jedan se brani sa slobode.

17.06.2011. 21:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh