« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
STANJE SIGURNOSTI

Split: Sve više maloljetnika odaje se delikvenciji

Na području splitsko-dalmatinske Policijske uprave prošle je godine broj prijavljenih maloljetnika u dobi od 14 do 18 godina bio veći za 21 posto nego u istom razdoblju 2009.

Fotografija vijesti
Više o

Split

,

kriminal

,

maloljetnička delikvencija

Za 18 posto porastao je i broj maloljetničkih kaznenih djela, među kojima je najviše imovinskih, rečeno je na tiskovnoj konferenciji o stanju sigurnosti u toj policijskoj upravi, prenosi Hina. Istodobno je za 13 posto porastao broj kaznenih djela uglavnom zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.

Načelnik PU-a Josip Bukvić kazao je kako je u prošloj godini za 18 posto porastao broj kaznenih djela organiziranog kriminala, gospodarskog za 17 posto, s materijalnom štetom od oko 129 milijuna kuna, te se za 16 posto povećao broj kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a općeg kriminala za četiri posto.

Policija je od pet kaznenih djela ubojstava razriješila četiri, a sedam od osam ubojstava u pokušaju. Smanjen je i broj najtežih imovinskih kaznenih djela razbojstava za čak 52 posto jer ih je u prošloj godini bilo 78, a u 2009. čak 161, rekao je načelnik kriminalističke policije Ante Matković.

Smanjen je broj prekršaja javnog reda i mira, broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava, a broj anonimnih prijava o postavljenim eksplozivnim napravama jednak je kao i 2009., podsjetio je i dodao da je zabilježeno 206 novih ovisnika o drogama, među kojima su 24 maloljetna. Prošle je godine u prometnim nesrećama poginulo 26 osoba, 1542 su ozlijeđene, a u 3108 prometnih nesreća nastala je materijalna šteta.

 

24.01.2011. 15:06:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh