« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZA MARJAN

Splićani prosvjedovali: Ne damo Marjan

Građani Splita traže zabranu izgradnje na zaštićenom području Marjana, posebno su se okomili na Keruma i njegovu Fani

Marjan
Marjan (Wikipedia)
Više o

Split

,

Željko Kerum

,

Marjan

,

za Marjan

Spličani traže da se zabrani gradnja bilo kakvih ugostiteljskih objekata u Park-šumi Marjan. Okupilo se oko dvije tisuće ljudi, a poruke su bile usmjerene prema gradonačelniku Kerumu i njegovoj Fani koja tik uz morsku obalu želi izgraditi lokal od 300 metara četvornih, prenosi Hina.

Prosvjed su organizirali udruga "Marjan" i Građanska inicijativa Split, na poticaj Facebookove grupe "za Marjan" u koju se, kako je rečeno, do danas učlanilo oko 2.000 ljudi.

Splitski novinar Jurica Pavičić je u ime organizatora pročitao zahtjeve kojima se traži zabrana svake izgradnje na tom zaštićenom području sve dok se ne donese Prostorni plan područja posebnog obilježja. Zatraženo je i da se iz novog Generalnoga urbanističkog plana (GUP) izbriše planirana izgradnja na cjelokupnom području Park šume Marjan, te da se zakonom utvrđene granice te park šume odmah obilježe i postavi nova ograda.

"Zelena površina Marjana se ne smije dirati i nijedno stablo ne smije pasti", istaknuo je Pavičić obraćajući se nazočnima, što je pozdravljeno burnim pljeskom.

Pavičić je novinarima izjavio kako je u Park šumi Marjan na plaži "Prva voda" planira gradnja ugostiteljskog objekta od 300 metara četvornih površine a čiji je investitor supruga gradonačelnika Željka Keruma Fani Horvat.

"To je izravan sukob interesa i zloporaba ovlasti, a i uvod u daljnju betonizaciju Marjana", kazao je Pavičić. Podsjetio je da je GUP donijela bivša vlast u Splitu te ocijenio da planirana gradnja objekta, kojeg je investitor Kerumova supruga, "pokazuje spregu između bivših i sadašnjih političkih elita koje su jedna drugoj radile koncesije a na štetu javnog interesa".

Prosvjed su priopćenjima, među ostalim, podržali splitski SDP i HNS te više udruga.

Na upit je li se politika uplela u današnji prosvjed, Pavičić je kazao da se "politika uopće nije uplela". Ocijenio je da su razne politike krive za Park šumu Marjan, ali da je najkrivlja Kerumova politika zbog izravnog odnosa javnog i privatnog.

Srđan Marinić iz udruge "Marjan" optužio je splitske arhitekte i urbaniste da su najveći krivci za stanje na Marjanu jer "svojim manipulacijama i akrobacijama" omogućavaju gradnju u zaštićenom području.

Prosvjednici su nosili nekoliko transparenata na kojima je, među ostalim, pisalo "Kerumova krim staza", "Građani Splita za neprobojne granice Marjana", "Ako uništite pluća, ubit ćete grad".

16.01.2011. 17:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh