« Znanost
objavljeno prije 7 godina
ZANIMLJIVO

Špilje su pune DNK izumrlih ljudskih bića

U laboratoriju su uspjeli izvući sićušne fragmente mitohondrijskog DNK - genetskog materijala iz mitohondrija koji služe kao "energetske centrale" bioloških stanica

Svega ima po sedimentima u špiljama
Svega ima po sedimentima u špiljama (Arhiva)
Više o

DNK

,

praljudi

DNK izumrlih ljudskih bića mogu se pronaći u sedimentima u špiljama, čak i u odsustvu kostura, javlja BBC o istraživanjima znanstvenika iz madridskog Prirodoslovnog muzeja i Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu, navodeći da su istraživači iskapali u više europskih špilja, uključujući i špilju Vindiju u Hrvatskoj.

Ostaci drevnih ljudskih bića su vrlo rijetki pa bi novi nalazi i otkrića znanstvenicima mogli pomoći u identifikaciji stanovnika koji su obitavali na lokacijama na kojima su nađeni određeni predmeti. Znanstvenici su osim u Hrvatskoj, istraživali i u špiljama u Belgiji, Francuskoj, Rusiji i Španjolskoj.

"Sada možemo reći koje su vrste hominida živjele u nekoj pećini i na kojoj stratigrafskoj razini, čak i kada nema kosti ili ostataka kostura. Znamo da nekoliko komponenti sedimenata može vezati DNK i stoga smo odlučili istražiti može li DNK hominina preživjeti na arheološkim lokalitetima za koje znamo da su ih nastanjivali", pojasnili su Antonio Rosas iz madridskog muzeja i Matthias Meyer s njemačkog instituta.

Znanstvenici su prikupili uzorke sedimenata koji pokrivaju vremensko razdoblje od prije 14.000 do 550.000 godina.

U laboratoriju su uspjeli izvući sićušne fragmente mitohondrijskog DNK - genetskog materijala iz mitohondrija koji služe kao "energetske centrale" bioloških stanica.

Čak i se iz sedimentnih uzoraka koji su godinama bili uskladišteni na sobnoj temperaturi može izvući DNK.

02.05.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh