« Znanost
objavljeno prije 7 godina
COOL

Cassini među Saturnovim prstenovima

Ovo je posljednji zadatak letjelice Cassini nakon njezine 20 godina duge svemirske odiseje. S obzirom na to da ostaje bez goriva, uskoro će morati završiti svoju misiju

Odiseja se približava kraju
Odiseja se približava kraju (Arhiva)
Više o

NASA

,

Saturn

,

Cassini

,

prstenovi Saturna

NASA-ina letjelica Cassini, koja još od 2004. kruži oko Saturna te je znanstvenicima priskrbila više od 3000 znanstvenih izvješća o "drugim svjetovima" u srijedu je prvi put 'zaplovila' između tog planeta i njegovih prstenova kako bi ispitala atmosferu oko njih i izmjerila jačinu magnetskog i gravitacijskog polja u tom području.

Ovo je posljednji zadatak letjelice Cassini nakon njezine 20 godina duge svemirske odiseje. S obzirom na to da ostaje bez goriva, uskoro će morati završiti svoju misiju.

U predstojeća 22 tjedna ili pet mjeseci zadaća letjelice je otići onamo "kamo još nijedna svemirska letjelica nije bila", preciznije u područje između prstenova i planeta, odakle će slati informacije i izvješća na Zemlju, podsjeća NASA.

"Od danas do rujna dobit ćemo mnoga nova saznanja o onome što se nalazi oko Saturna, koliko su teški njegovi prstenovi te brojne druge pojedinosti o Saturnovim mjesecima i atmosferi", kazao je voditelj projekta Cassini Jet Propulsion Laboratory, Earl Maize početkom travnja na konferenciji za novinare.

Prošli je tjedan u časopisu Science objavljen članak u kojemu stoji da u atmosferi Saturnova mjeseca Encelada ima molekularnog hidrogena, čija je prisutnost rezultat hidrotermalne aktivnosti.

Novi podaci o jačini magnetskog i gravitacijskog polja u području oko Saturnovih prstenova trebali bi otkriti kolika je njihova starost i kakvo im je porijeklo.

Nakon promatranja prstenova Cassini će obaviti i mjerenja nekih parametara samog Saturna, poput jakosti njegova magnetnog polja i brzine rotacije.

Raspad letjelice u Saturnovoj atmosferi očekuje se 15. rujna.

30.04.2017. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh