« Sport
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
SOČI 2014

Spektakularno otvaranje ZOI u Sočiju

Na Olimpijskom stadionu Fišt koji prima 40 tisuća gledatelja organizirano je otvaranje 22. Zimskih olimpijskih igara

Spektakularno otvaranje u ruskom stilu
Spektakularno otvaranje u ruskom stilu (Screenshot)
Više o

Zimske olimpijske igre

,

ZOI 2014.

,

otvaranje

,

Soči 2014

Po prvi puta u povijesti Zimske olimpijske igre se održavaju u Rusiji, a domaćini su utrošili nevjerojatnih 50 milijardi eura za organizaciju. Hrvatsku zastavu na otvaranju nositi će Ivica Kostelić.

Ruske vlasti su u organizaciju ZOI utrošile više od 50 milijardi dolara što ih čini najskupljim u povijesti. Potrošeno je četiri puta više od planiranog i time je Soči oborio rekord ljetnih OI u Pekingu 2008. koje su koštale 44 milijarde dolara. Primjerice, posljednje ZOI prije četiri godine u Vancouveru koštale su 'samo' osam milijardi dolara.

Za prve Zimske igre na teritoriji Rusije ukupno je izgrađeno 11 borilišta podijeljenih u dvije skupine - Olimpijski park u gradu na obalama Crnog mora i planinski kompleks u Krasnoj Poljani.

Sigurnost je na najvišem mogućem nivou, a Soči se praktički nalazi u 'prstenu' više od 40.000 policajaca i vojnika, sve s ciljem kako bi se sportaši iz rekordnih 88 zemalja, osjećali kako kod kuće. Međutim, ništa se ne prepušta slučaju pa mnogobrojne delegacije imaju i vlastito osiguranje, a posebice se to odnosi na Amerikance.

Prvi dojmovi sportaša iz Sočija su pozitivni, ali ima i brojnih kritika koje se prije svega odnose na smještaj novinara jer dio hotela još uvijek nije završen. Predstavnici 'sedme sile' nailaze na brojna iznenađenja koja su preplavila društvene mreže.

Na igrama će sudjelovati više od 2.800 sportaša u sedam sportova i 15 disciplina. Najviše sportaša imaju Amerikanci 230, pet više od domaćina Rusije. Hrvatsku će predstavljati 11 sportaša u tri sporta - alpskom i nordijskom skijanju te snawboardu.

Najbrojniji su alpinci sa čak osam prestavnika. Predvodi ih osvajač triju srebrnih olimpijskih medalja Ivica Kostelić koji će 7. veljače na ceremoniji svečanog otvaranja Igara nositi hrvatski barjak. Pored njega u Sočiju će od naših alpinaca nastupiti i Natko Zrnčić Dim, Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić i Sebastian Brigović te dvije djevojke Andrea Komšić i Sofija Novoselić.

Prvi put na zimskim olimpijskim igrama Hrvatska će imati natjecatelja u snowboardu, a to će biti Zagrepčanka Morena Mlakar. U natjecanju trkača skijaša nastupit će Edi Dadić i Vedrana Malec koja će nositi zastavu na svečanosti zatvaranja Igara.

Ceremoniji svečanog otvaranja nazočit će predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. ZOI u Sočiju traju od 7. do 23. veljače.

07.02.2014. 18:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh