« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
USPJEŠNA INTERVENCIJA

Spašen njemački dječak iz jame kod Karina Donjeg

HGSS je jučer spasio 10-godišnjeg dječaka koji je s obitelji bio u obilasku izvora rijeke Karišnice, pao u jamu-špilju i zaglavio se

hgss spašavanje dječak
hgss spašavanje dječak (HGSS/Cropix)
Više o

HGSS

,

Hrvatska gorska služba spašavanja

,

spasioci

,

spilja

,

pravilno korištenje aparata

,

cezij

,

NOTW

,

rođeni 10. srpnja

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) su u ponedjeljak oko 18 sati iz jame-špilje u okolici Karina Donjeg izvukli 10-godišnjeg Nijemca, a spašena je i dječakova majka koja se u jamu spustila da mu pomogne.

Dječak je s obitelji bio u obilasku izvora rijeke Karišnice. Majka nije ozlijeđena, a dječak je prevezen u zadarsku Opću bolnicu, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede i zadržan je na liječenju. Obilaskom izvora, koji ljeti presuši tvoreći prirodnu špilju, dijete je upalo u jamu dubine oko 12 metara i zaglavilo se.

Riječ je o horizontalnom speleološkom objektu dugačkom oko 200 metara koji završava 15-metarskim "skokom" na čijem se dnu nalazi voda. Sam speleološki objekt poznat je kao izvor rijeke Karišnice, te je jedan od kraških fenomena kojeg posjećuju turisti.

hgss spašavanje dječak

Dječak je u padu zadobio teške ozljede, prijelom ruke i izgubio je svijest, te je do dolaska spašavatelja bio vidno pothlađen. Srećom, zadržao se na čvrstoj polici i nije pao u vodu. U jami se nalazio još jedan dječak, te otac obitelji koji je pozvao pomoć. Izvlačenje je bilo otežano zbog uskih kanala i prolaza u jami.

Stanje ozlijeđenog je za sada stabilno. Spašavanje je završilo sretno zahvaljujući brzoj i stručnoj intervenciji pripadnika HGSS-a Stanice Zadar, ističe HGSS. (hina/metro-portal)

17.08.2010. 10:35:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh