« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
ČLANAK 155

Španjolska ukida autonomiju Kataloniji

Španjolska ministarstva trebala bi preuzeti nadležnost nad funkcijama koje sada obavlja katalonska vlada, što uključuje ostavke aktualnih članova regionalne vlade

Kakav će biti odgovor Katalonaca
Kakav će biti odgovor Katalonaca (Arhiva)
Više o

neovisnost

,

Katalonija

,

španjolska vlada

,

članak 155

Španjolska vlada aktivirala je u subotu članak Ustava kojim namjerava preuzeti kontrolu nad regionalnom vladom Katalonije te u roku od šest mjeseci tamo organizirati parlamentarne izbore, objavio je u Madridu španjolski premijer Mariano Rajoy.

Španjolska ministarstva trebala bi preuzeti nadležnost nad funkcijama koje sada obavlja katalonska vlada, što uključuje ostavke aktualnih članova regionalne vlade, a katalonski parlament neće smjeti donijeti ni jednu odluku suprotnu španjolskom Ustavu.

Javni katalonski mediji bit će pod upravom Madrida, odlučeno je u subotu na sastanku ministara u Madridu koji je trajao tri sata.Izbori u Kataloniji bit će sazvani u roku od šest mjeseci nakon što ove mjere odobri gornji dom španjolskog parlamenta, u kojem vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu, i gdje se glasanje očekuje u petak 27. listopada.

"Morali smo uvesti članak 155. To nikada nije bila naša želja niti namjera. On se uvodi samo u izvanrednim situacijama. Aktivirali smo ga jer niti jedna vlada ne bi mogla dopustiti kršenje zakona", rekao je Rajoy.

Četiri su cilja primjene članka, prvi put aktiviranog od uvođenja demokracije u Španjolsku prije 39 godina."Vratiti vladavinu zakona, vratiti situaciju u normalu i suživot, nastaviti s gospodarskim oporavkom te organizirati izbore u Kataloniji", rekao je Rajoy novinarima.

On je pritom naglasio da "nije suspendirana autonomija Katalonije i njene vlade, nego se preuzima nadležnost kako bi se proveo zakon"."Ovo je bio jednostrani proces katalonske vlade koji je tražio sukob, koji nas je pritiskao da prihvatimo nešto što nismo htjeli niti mogli prihvatiti", rekao je, referirajući se na referendum proveden 1. listopada.

21.10.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh