« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
KREDITNI REJTING

Španjolska apelira na ulagače da ostanu smireni

Vlada je početkom godine najavila plan rezanja proračunske potrošnje za 50 milijardi eura tijekom tri godine

(Getty Images)
Više o

Španjolska

,

kreditni rejting

,

Lucretius Fronto

,

Jakarta

Španjolska vlada pozvala je ulagače na smirenost nakon što je toj zemlji u srijedu snižen kreditni rejting, dan nakon što su slična smanjenja rejtinga Grčke i Portugala izazvala potrese na tržištima.

Agencija za rejtinge Standad & Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting Španjolskoj za jedan stupanj na "AA" s "AA+", objasnivši takvu odluku procjenom da toj zemlji prijeti "produljeno razdoblje prigušenog gospodarskog rasta, što slabi njezinu proračunsku poziciju".

Zamjenica španjolskog premijera Maria Teresa de la Vega kazala je da vlada poduzima potrebne mjere kako bi se javni deficit do 2013. smanjio ispod 3-postotne gornje granice utvrđene za zemlje 16-člane eurozone, s 11,2 BDP-a u 2009.

"Usvajamo sve mjere potrebne za ispunjenje naših obveza", rekla je zamjenica španjolskog premijera

Vlada je početkom godine najavila plan rezanja proračunske potrošnje za 50 milijardi eura tijekom tri godine, koji uključuje smanjenje rashoda, zamrzavanje zapošljavanja u državnim službama i povećanje nekih poreznih opterećenja.

Također je predložila podizanje zakonom utvrđene dobne granice za umirovljenje sa 65 na 67 godina a u planu je i smanjenje troška otpuštanja u sklopu nastojanja da se potakne gospodarski rast i reže stopa nezaposlenosti, koja se trenutno kreće oko 20 posto.

Mnogi su financijski analitičari skeptični glede uspješnosti toga plana i tvrde da se temelji na pretjerano optimističnim projekcijama gospodarskog rasta.

Dok španjolska vlada prognozira rast BDP-a za u prosjeku 1,5 posto u razdoblju od 2010. do 2013., S&P je u srijedu revidirao naniže prosječnu procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda te zemlje na 0,7 s ranije prognoziranih 1,0 posto u tome razdoblju.(hina/metro-portal)

29.04.2010. 12:14:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh