« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
RESTRUKTURIRANJE

Španjolci tijelima onemogućili zatvaranje rudnika

Španjolska bi zatvarenjem rudnika izgubila 25.000 radnih mjesta, napose na sjeveru zemlje, gdje cijele općine ovise o rudarskoj industriji

Fotografija vijesti
Više o

gospodarska kriza

,

rudarstvo

,

prosvjedi u Španjolskoj

Nakon što je vlada desnog centra kao mjere štednje najavila ukidanje subvencija i zatvaranje ugljenokopa diljem zemlje, više tisuća nezadovoljnih rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovalo je u Madridu, nakon što su četiri dana fizički branili zatvaranje svojih radnih mjesta, prenosi Hina.

Rudari koji su autobusima stigli u glavni grad s članovima obitelji, prošli su u mimohodu uz eksploziju petarda do ministarstva industrije.

Španjolski rudari, a procjenjuje se da ih je oko 8000, štrajkali su prošli tjedan četiri dana braneći ugljenokope koji se postupno zatvaraju zadnjih dvadeset godina, a mogli bi se potpuno zatvoriti jer im se, zbog mjera štednje, smanjuju subvencije.

Španjolska bi time izgubila 25.000 radnih mjesta, napose na sjeveru zemlje, gdje cijele općine ovise o rudarskoj industriji.

Vlada u Madridu obvezala se smanjiti javni deficit na 5,3 posto BDP-a u odnosu prema 8,9 posto prošle godine, a u sklopu mjera najavila je da će rudarskome sektoru koji subvencionira država smanjiti pomoć za 63 posto.

U procesu restrukturiranja gospodarstva španjolske vlasti postupno su od 1990. zatvarale rudnike te je u 20 godina u tom sektoru izgubljeno 40.000 radnih mjesta. Prošle je godine u toj zemlji proizvedeno 10.000 tona ugljena.

31.05.2012. 16:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh