« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
USPJEH

Space Dragon X vratio se na Zemlju

Bespilotna kapsula Dragon odvojila se od Međunarodne svemirske postaje i sigurno sletjela u Tihi ocean

Kapsula Dragon prije odvajanja s ISS-a
Kapsula Dragon prije odvajanja s ISS-a (SpaceX)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

ISS

,

SpaceX

,

Falcon 9

,

Dragon

SpaceX je uspješno položio test i postao prva privatna tvrtka koja je prevezla i vratila teret s Međunarodne svemirske postaje kapsulom Dragon. Tijekom nedjelje, kapsula se odvojila od ISS-a i sigurno se spustila u Tihi ocean.

NASA je odabrala dvije privatne tvrtke za prijevoz zaliha i instrumenata na i sa 100 milijardi dolara vrijedne Međunarodne svemirske postaje, a SpaceX je dobio priliku prvi krenuti prema ISS-u, lansirajući kapsulu Dragon raketom Falcon 9 iz Cape Canaverala 7. listopada.

Ugovor je vrijedan 1.6 milijardi dolara, a uključuje 12 opskrbnih letova za potrebe NASA-e pomoću teretne kapsule Dragon koja može nositi 400 kilograma tereta.

Nakon što su prošle godine raketoplani iz programa Space Shuttle umirovljeni, NASA je morala koristiti ruske rakete i kozmodrom u Bajkonuru za opskrbu ISS-a, što im nije bilo prihvatljivo kao trajno rješenje.

Kapsula Dragon, za razliku od europskih, japanskih i ruskih teretnih letjelica može se vratiti na Zemlju bez izgaranja u atmosferi, što je omogućilo prijenos opreme i znanstvenog materijala s ISS-a.

NASA i SpaceX potpisali su i drugi ugovor o doradi Dragona da može prevoziti ljude, jer svi astronauti trenutno stižu na postaju i vraćaju se s nje ruskim kapsulama.

Do kraja godine očekuje se i let rakete Antares druge privatne tvrtke Orbital Sciences Corp.

29.10.2012. 07:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh