« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
TEORIJA

Naša svijest je program kvantnog računala?

Iskustva bliske smrti prema novoj se teoriji događaju kad kvantne čestice koje tvore dušu napuste živčani sustav i krenu u svemir

Odlazi li naša duša u svemir?
Odlazi li naša duša u svemir? (Shutterstock)
Više o

svijest

,

iskustva bliska smrti

,

duša

,

bijela svjetlost

,

kvantne čestice

Kako tvrde dva znanstvenika, svijest ili duša je zapravo program kvantnog računala u našem mozgu koja može nastaviti egzistenciju u svemiru nakon smrti. Znanstvenici su na taj način pokušali objasniti fenomene iskustva bliske smrti.

Svoju su postavku bazirali na kvantnoj teoriji svijesti, tvrdeći da je naša duša smještena u mikrotubulama, strukturama unutar stanica mozga. 

Po njima, svijest je rezultat učinka kvantne gravitacije unutar mikrotubula, što ih je navelo na zaključak da je naša duša bitno više od jednostavne interakcije neurona u mozgu. Zapravo, duša je napravljena od samog svemira i dopuštaju mogućnost da je postojala i prije početka vremena. 

Ova teorija koja jako vuče na budizam govori da tijekom iskustva bliske smrti mikrotubule gube svoje kvantno stanje, no informacije koje sadrže nisu uništene već jednostavno napuštaju tijelo i vraćaju se u svemir.

U slučaju da se pacijent vrati u život, kvantne se informacije vraćaju u mikrotubule i to je zapravo ono što ljudi opisuju kao iskustvo bliske smrti. No, ako osoba umre, informacije nastave postojati beskonačno izvan tijela, kao duša. 

31.10.2012. 08:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh