« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
fifa sponzorira

SP iskoristit će se i za borbu protiv AIDS-a

U nekoliko afričkih zemalja otvorit će se centri za mlade koji će služiti za zabavu, obrazovanje i informiranje o riziku od HIV/AIDS-a

(Dreamstime)
Više o

HIV

,

FIFA

,

Sepp Blatter

,

SP Južnoafrička Republika

,

AIDS Afrika

,

Khayelitsha

,

Grassroot Soccer

,

mladi obrazovanje

,

nogometni centar

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) će sljedeće Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi iskorisiti za promociju drugih projekata koji će se održati uz sam turnir.

Tako će na sasvim novom nogometnom igralištu u Khayelitshi, drugom najvećem gradskom području u Južnoafričkoj Republici, nogomet zaigrati mladići i djevojke, ujedno se obrazujući o AIDS-u.

Centar u Khayelitshi samo je jedan od njih 20 pod nazivom "Football for Hope" (''Nogomet za nadu''), koji će iskoristiti moć nogometa za pomoć afričkoj djeci i mladima u mnogim problemima s kojima se susreću. Šest centara bit će u Južnoafričkoj Republici, a ostali će biti raspoređeni u još nekoliko zemalja.

Oni u Ruandi posvetit će se izgradnji mira nakon genocida koji je još 1994. odnio oko milijun života. U Maliju i Gani usredotočit će se na anti-diskriminaciju, u Keniji na okoliš i zdravlje, a u Namibiji na društvenu integraciju.

''Nema smisla igrati nogomet ako ništa ne učinite za zdravlje mladih ljudi'', izjavio je na ceremoniji otvaranja centra predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

U gradu Khayelitsha centar će voditi Grassroot Soccer, organizacija koju su osnovali bivši profesionalni nogometaši iz susjednog Zimbabwea, gdje je AIDS već odnio mnogo života.

Grassroot Soccer podučava trenere od kojih su mnogi mladi, a uz to djeci i mladima daje informacije o riziku zaraze HIV-om u Južnoj Africi i pokušava im povećati samopouzdanje koje bi im moglo pomoći da jednog dana napuste život u trošnim slumovima.

Podaci govore da je više od pet milijuna ljudi u Južnoj Africi zaraženo HIV-om, a već se puno puta pokazalo da edukacija uvelike pomaže u borbi protiv ove bolesti.

05.12.2009. 18:06:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh