« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KREATIVNO RJEŠENJE

Solarna kanta za smeće prima 8 puta više otpada

Solarne kante za smeće u koje može stati do osam puta više otpada u odnosu na obične, testiraju se u Velikoj Britaniji

Fotografija vijesti
Više o

otpad

,

solarna energija

,

kanta za smeće

,

kompresija

Kante Big Belly Bins su mnogima još uvijek nepoznanica. Sunčevu energiju koriste kako bi kompresirale otpad, što znači da u njih može stati osam puta više smeća u odnosu na obične kante. Revolucionarna tehnologija omogućava radnicima komunalnih službi da rijeđe prazne kante, čime se smanjuje i emisija CO2 vozila koja skupljaju i odvoze smeće.

Kada se kapacitet kante napuni 85 posto, ona šalje signal kojim obavještava radnike da je potrebno pražnjenje. Eko-kante, koje koštaju 3.500 eura u odnosu na obične od 1.200 eura, trenutno se testiraju u parku Green End Road u Cambridgeu.

Bob Carter, menadžer kompanije koje održava ceste i javne površine, kaže da je kantama potrebna mala količina dnevne svjetlosti kako bi mogle funkcionirati. "Kada se kanta napuni do određenog nivoa, to prepoznaje senzor koji aktivira sustav koji preša smeće. Uskoro ćemo postaviti još nekoliko kanti", rekao je Carter.

Zapremina kanti iznosi 800 litara, a koriste se mehanizmom za kompresiju otpada. Pri ovom procesu mehanizam ne koristi hidrauličnu tekućinu, a napaja ga standardna baterija od 12 volti koju puni solarni panel.

Ove kante su tek u testnoj fazi u Velikoj Britaniji, a u SAD-u se koriste već neko vrijeme. Korisno je to što se smanjuje i količina potrošenog goriva za prijevoz smeća, što je značajno za očuvanje okoliša. Kante su opremljene i SIM karticom putem koje, kada se napune, mogu poslati SMS ili email na određeni broj.

16.03.2011. 12:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh