« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
NJAM!

Sok od trešnje za zdraviji san

Kad brojite ovce, ali ni to ne pomaže... onda je krajnje vrijeme da uzmete sok od trešnje i zaspite kao top

Trešnjih sok za kvalitetniji san
Trešnjih sok za kvalitetniji san (Pexels)
Više o

sok od trešnje

,

antocijanin

Ako noći provodite ležeći u krevetu i brojeći ovce kojima nema kraja na vidiku, možda je vrijeme da isprobate sok od trešnje.

Studija provedena na Sveučilištu u Louisiani bavila se upravo učincima soka od trešnje na spavanje, a kasnije je objavljena u časopisu "American Journal of Therapeutics". Rezultati su pokazali da dugoročnim konzumiranjem soka od trešnje, zbog sastojaka koji uništavaju kemikalije u mozgu koje dovode do lošeg sna, možemo produžiti san za sat vremena i 24 minute.

Sok od trešnje sadrži također procyanidin i anthocyanin koji smanjuju upale, te pridonosi smanjenju razine kynurenina koji se povezuje s nesanicom.

Ispitanicima je na početku istraživanja ponuđen upitnik o navikama spavanja, a onda su im nasumičnim odabirom ponuđene čaše sa sokom od trešnje ili placebo napitkom istog okusa. Jednu čašu napitka popili su ujutro odmah nakon ustajanja, a drugu neposredno prije spavanja.

Nakon dva tjedna, ispitanici koji su pili placebo napitak počeli su piti sok od trešnje i obrnuto, a obje grupe ispunjavale su upitnike kojima se pratilo na koji način napici djeluju na njihove obrasce spavanja.

Zaključak koji su donijeli bio je da su, ispitanici koji su konzumirali sok od trešnje, produžili vrijeme spavanja za 84 minute.

Piše: Andrea Holi
06.11.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh