« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
IZLOŽBE

Soba za izgubiti nevinost Rine Barbarić u YIHR.hubu

Gubljenje nevinosti djevojkama se često predstavlja kao romantičan i sanjiv trenutak u životu, vrhunac povjerenja i intimnosti dvoje ljudi, što je najčešće daleko od stvarnosti

Soba za izgubiti nevinost
Soba za izgubiti nevinost (Arhiva)
Više o

Rina Barbarić

,

Soba za izgubiti nevinost

Danas se otvara izložba/performans Soba za izgubiti nevinost Rine Barbarić u prostoru YIHR.huba u Dorđićevoj 8/II.

Unatoč dostupnosti informacija na internetu, obrazovnim programima i usmenoj predaji, gubljenje nevinosti tema je koja je još uvijek obavijena raznim mitovima i o kojoj se rijetko iskreno govori.

Gubljenje nevinosti djevojkama se često predstavlja kao romantičan i sanjiv trenutak u životu, vrhunac povjerenja i intimnosti dvoje ljudi, što je najčešće daleko od stvarnosti. Prvi seks za većinu je djevojaka neugodno i bolno iskustvo zbog pucanja himena i krvarenja ali i zbog straha i srama koje se često vežu uz prva i rana seksualna iskustva. Mnoge djevojke će zato prvi seks 'odraditi', riješiti se 'tereta' nevinosti, kao svojevrsnog obreda inicijacije u odraslost kojeg se kasnije ne valja prisjećati.

U sobi se zato isprepliću proturječni osjećaji, osjećaji uzbuđenja, potrebe, želje, nježnosti, neugode, straha i boli. Ona je na razmeđi djetinjstva i odraslosti. 'Soba za izgubiti nevinost' je rad posvećen tom nedefiniranom, teško predvidljivom osjećaju koji snažno definira našu seksualnost.

Rad se sastoji od dva dijela. Prvi dio je serija od 18 crteža na A4 formatu papira 'Porto tiles/tales', koji su nastali za vrijeme likovne rezidencije u Portu u svibnju 2019. godine. Radovi su inspirirani tradicionalnim portugalskim pločicama i činjenicom da je mjesto rezidencije prvobitno bio bordel.

Drugi dio rada je instalacija nastala iz navedenih crteža. Taj dio prikazuje sobu za gubljenje nevinosti s tapetama i krevetom kao glavnim elementom. Dio te instalacije je pjesma 'Sanjam' umjetnika Ḍĭe Zoone napravljena za izložbu 'Mama je bila u pravu' (2017.).

04.11.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh