« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ZVIŽDAČ

Snowden u Rusiji traži privremeni azil

Bivši američki obavještajni suradnik Edward Snowden, kojega Sjedinjene Države traže zbog špijunaže, zatražio je privremeni azil u Rusiji

Snowden mora privremeno ostati u Rusiji
Snowden mora privremeno ostati u Rusiji (Arhiva)
Više o

Rusija

,

azil

,

Edward Snowden

Edward Snowden nada se naći utočište u Latinskoj Americi nakon što je odao pojedinosti o američkim programima nadzora komunikacija, ali ne može otići tamo otkako je iz Hong Konga stigao u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo 23. lipnja.

"Zaključio je kako treba napisati zamolbu za privremeni azil (u Rusiji) i njegova je postupak upravo završen", rekao je Anatolij Kučerena, odvjetnik koji se sastao sa Snowdenom u petak zajedno s borcima za ljudska prava.

Kučerena, koji kaže kako savjetuje Snowdena, nije rekao jasno kako je Snowden podnio zamolbu ili da li je ona već kod ruskih vlasti.

Snowden, koji se zadržava u tranzitnom području Šeremetjeva, rekao je u petak kako će zatražiti azil u Rusiji dok ne bude mogao otputovati u Latinsku Ameriku gdje mu Bolivija, Venezuela i Nikaragva nude azil.

On je rekao kako je prinuđen učiniti to jer mu Sjedinjene Države i njezini saveznici sprječavaju odlazak u Latinsku Ameriku. SAD je opozvao Snowdenovu putovnicu i zatražio od zemalja diljem svijeta da mu ne pomognu da dođe do zemlje koja bi mu dala azil.

Kučerena je kazao kako očekuje da će odluka o Snowdenovu zahtjevu za azilom biti donesena "uskoro" dodajući kako je postupak za privremeni azil drugačiji od onoga za stalni koji bi, kako kaže, zahtijevao odluku predsjednika Vladimira Putina.

16.07.2013. 17:35:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh