« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PRAVA EKIPA

Snoopy slavi 60. rođendan

Kultni strip Peanuts koji prati dogodovštine Charlieja Browna i njegova psa Snoopyja prvi je put objavljen 2. listopada 1950.

Snoopy slavi 60. rođendan
Snoopy slavi 60. rođendan (Wikipedia)
Više o

Charlie Brown

,

Charles Schulz

,

Rusija Kina

,

srpska nogometna reprezentacija

Kultni strip Peanuts, koji prati dogodovštine Charlieja Browna, njegova psa Snoopyja te Woodstocka, Lucy, Linusa i drugih prijatelja slavi 60. rođendan. 2. listopada 1950. godine strip je prvi put izašao u devet novina. Posljednje izdanje izašlo je 12. veljače 2000. godine, kada je autor stripa Charles Schulz umro.

Strip se tiskao u 2.600 novina, bio je popularan u 75 zemalja i preveden je na 21 jezik. Dvaput je ekraniziran na TV-u.

Junaci stripa djeluju kao veseli likovi, ali zapravo je riječ o profinjenom, pa i gorkom humoru, a njihove dogodovštine govore o usamljenosti, nesreći i realnosti današnjeg svijeta. Vjerojatno je zbog toga strip stekao milijune obožavatelja diljem svijeta i vole ga i mladi i stari.

Kako se kasnije pokazalo, Charles Schulz je u strip utkao vlastita životna iskustva, a još od djetinjstva su ga fascinirali slavni stripovi 20-ih i 30-ih godina. Često su ga pitali zašto njegovi stripovi završavaju tako tužno, a on je uvijek odgovarao: ''Tuga je najveća zabava.''

01.10.2010. 22:22:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh