« Film
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
lekcija iz povijesti

Snimljen film o Marku Veselici

Dokumentarni film Miroslava Mikuljana prati život najpoznatijeg političkog zatvorenika u bivšoj Jugoslaviji

Više o

dokumentarci

,

miroslav mikuljan

,

dokumentarni film

Zadnji kadrovi jednosatnoga dokumentarnog filma "Riječ kao zločin", koji obrađuje dramatičnu životnu sudbinu najpoznatijega političkog zatvorenika komunističkih zatvora u bivšoj Jugoslaviji Marka Veselice, snimljeni su u njegovu rodnom gradu Sinju i okolici, doznaje se danas od autora filma Miroslava Mikuljana.

Filmska ekipa ranije je snimala na brojnim lokacijama u Zagrebu, Staroj Gradišci i Lepoglavi, a snimanje je trajalo preko tri mjeseca, rekao je Mikuljan najavivši premijeru filma do kraja godine.

Autor ističe kako filmom želi upozoriti na Veseličina stradalnička iskustva te moralne obveze, na koje pozivaju najviša tijela EU, a koje bi trebale, kako kaže, potaknuti umjetnike da pišu, snimaju i svjedoče istinu o tom zlosretnu vremenu hrvatske povijesti.

Ocjenivši kako u protekla dva desetljeća u Hrvatskoj nije bilo djela koja bi se bavila stradanjem ljudi u komunizmu Mikuljan je dodao kako filmom "Riječ kao zločin" želi hrabro zaviriti u vrtloge vremena koje je iza nas i koje je progutalo tolike ljudske sudbine bez dovoljno osude i primjerene kazne.

"U tkivo filma ugrađena su, između ostalih, svjedočenja i razmišljanja hrvatskih intelektualaca Milana Vukovića, Dražena Budiše, Slavena Letice, Zdravka Tomca, Zvonimira Šeparovića, fra Hrvatina Gabrijela Jurišića čija sjećanja osvjetljavaju važne trenutke iz prošlosti ali i stranputice zbilje koju živimo i koja često uznemiruje", podsjetio je.

U produkciji zagrebačkoga Gral filma, dokumentarni film "Riječ kao zločin", po scenariju hrvatske književnice Marije Peakić-Mikuljan, film je režirao Miroslav Mikuljan, a snimateljski je posao obavio Vedran Šamanović.

Izvor: Hina

03.09.2009. 11:30:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh