« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
globalno zatopljenje

Snijeg i u Splitu, otocima te čitavom Zabiokovlju

Čak su i mjesta na sunčanom Hvaru osvanula pod snijegom

Stanovnike malog idiličnog mjesta Vrboska na Hvaru dočekalo je bijelo iznenađenje
Stanovnike malog idiličnog mjesta Vrboska na Hvaru dočekalo je bijelo iznenađenje (Dario Majdak)
Više o

stanje na cestama

,

snijeg na Hvaru

,

snijeg u Dalmaciji

U noći s utorka na srijedu nekoliko centimetara snijega palo je u Splitu što je prvi puta nakon 2006. godine da su gradske ulice prekrivene snijegom, a zbog niske temperature stvara se i poledica te je otežen promet.

Jutros i noćas temperatura u Splitu bila je ispod ništice, a i tijekom dana neće puno porasti dok će iduće noći temperetura biti još niža pa će stanje u Splitu biti još gore jer će se zalediti snijeg koji se danas bude otopio, izjavio je dežurni sinoptičar Državnog hidrometereološkog zavoda Split Vlatko Vukičević.


 
Stanovnici otoka Hvara nisu očekivali da će
morati čistiti snijeg s automobila...
 

Osim u Splitu, snijeg je noćas padao i na srednjedalmatinskim otocima Braču, Šolti i Hvaru. Po Vukičevićevim riječima glavnina ovih oborina je ispadala tijekom noći s utorka na srijedu. "Preko nas se upravo premiješta ciklona koja je donijela ovo oblačno vrijeme, kišu i snijeg i ona se polako premješta preko Jadrana na jugoistok. Iza ove ciklone jačat će greben anticiklone pa se tijekom današnjeg dana mogu očekivati samo mjestimična kiša i snijeg", objasnio je Vukičević.

Veliko snježno nevrijeme praćeno jakom burom pogodilo je noćas i čitavo Zabiokovlje. Snijeg koji je padao gotovo cijelu noć prouzročio je velike poteškoće u odvijanju cestovnog prometa.

Unatoč čišćenju od strane djelatnika Nadcestarije Imotski stanje u prvim jutarnjim satima i dalje je teško, zbog snijega koji još pada i zatrpava netom očišćene prometnice.

Visina snijega od čak četrdesetak centimetara, poteškoće stvara na području cijele Imotske krajine, gdje je obvezna zimska oprema. Najteža situacija je u brdskim selima Studenci i Aržano gdje na snježnim zapusima visina snijega prelazi metar i pol. Veliki broj sela u općini Zagvozd odsječena od ostatka svijeta, a ništa bolje stanje nije ni na području općine Šestanovac.

Zbog snježnog nevremena do daljnjega je odgođena nastava u osnovnoj školi u Šestanovac.

"Zbog otežanih uvjeta u odvijanju prometa, savjetujemo odgađanje planiranih putovanja u i iz svih mjesta Imotske krajine, jer unatoč čišćenju situacija je i dalje teška. Na cijelom području županije obvezna je zimska oprema", kazao je za voditelj Nadcestarije Imotski Ivica Šamanović.

18.02.2009. 10:15:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh