« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
MA DA?!

Smijeh je odlična tjelovježba, smijte se!

kada bi se smijali češće i intenzivnije, to bi se moglo usporediti s, primjerice, vježbom brzog hodanja

Smijte se što više i što češće
Smijte se što više i što češće (Shutterstock)
Više o

smijeh

,

smijanje

,

gubitak kilograma

Smijeh je sjajna stvar - osim što je odraz dobrog raspoloženja i snižava stres, njime ćete ujedno vrlo učinkovito - skidati kilograme!

Odrasli se u prosjeku nasmiju tek 10-ak puta na dan. A kada bi se smijali češće i intenzivnije, to bi se moglo usporediti s, primjerice, vježbom brzog hodanja. Istraživanja, naime, pokazuju da se smijanjem gubi oko 120 kalorija na sat.

Tako vam primjerice posjet večeri stand up komedije može pomoći da sagorite količinu kalorija unesenih u onom zalogaju hamburgera ili pudinga od čokolade što ste ranije pojeli.

"Smijanje ubrzava rad srca i povećava se potrošnja kisika i s time naravno, utječe pozitivno na mnoge metaboličke procese", objasnio je magistar kineziologije Danijel Profozić. 

Smijeh utječe i na kontrakciju dubinskih trbušnih mišića. No samo smijanje, naravno, nije dovoljno. Ono nije zamjena za tjelovježbu ni opravdanje da se možete smijati i jesti, a da se ništa ne prima.

"Smijanje je jedna zdrava radnja koju bi trebalo često prakticirati. Naravno, ne na silu. Međutim, to nije strategija na koju se mi možemo oslonit da bi izgubili na kilaži", izjavio je psiholog Hrvoje Maleković. 

Istovremeno, dobro raspoloženje povezano je i s druženjem u sklopu kojega se nerijetko poseže za hranom i pićem, pa smijeh nema taj efekt.

"Ako zamislimo nekog da je otišao u kino na komediju i tamo je potrošio 120 kalorija za sat vremena, a pritom je unio kroz pića, kokice i čokoladice 700 kalorija, onda je on u biti u plusu sa kalorijama, bez obzira što se sat vremena smijao", dodaje Maleković. 

No od ovoga je zanimljivija još jedna informacija. Više kalorija biste mogli izgubiti gledajući neku melodramu, jer plakanje sagorjeva još više kalorija.

"Mi možemo u biti čak do 220 kalorija sagoriti za sat vremena", kaže.

06.05.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh