« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UNICEF

Smanjuje se nasilje u hrvatskim školama

Nasilje među djecom smanjuje se u 157 hrvatskih škola koje nose titulu "Škola bez nasilja", a danas su se okupile u Zagrebu na 4. susretu Mreže škola bez nasilja

Mreža škola bez nasilja
Mreža škola bez nasilja (CROPIX)
Više o

UNICEF

,

nasilje

,

škole

"Mreža škola bez nasilja" najveći je nacionalni forum za prevenciju nasilja u školama i okuplja više od 10.000 učitelja i 150.000 djece iz svih krajeva Hrvatske. U tim se školama redovito prati pojavnost i učestalost vršnjačkoga nasilja i zlostavljanja te je većina njih uspjela smanjiti nasilje u školskim hodnicima, učionicama i igralištima i do 50 posto. "Rezultati koje postižemo govore o upornosti, trudu i kvaliteti zajedničkoga rada. I danas ovdje znamo da činimo pravu stvar - smanjujemo nasilje, stvaramo bolja okruženja za rad, učenje i odrastanje naše djece", poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović.

Četvrti susret Mreže škola bez nasilja okupio je više od 400 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, a djecu sudionike posebno su razveselili hokejaši Medveščaka John Hećimović, Alan Letang i Andrej Vasiljević, koji su izjavili: "Igramo fair play i igramo s poštovanjem, kako u sportu, tako i u životu. Jedino tako znamo da činimo pravu stvar." U znak potpore cjelokupnoj akciji "Stop nasilju među djecom" te postignućima škola, učitelja i djece hokejaši su odjenuli i posebne majice s porukom "Činim pravu stvar".

"Mrežu škola bez nasilja" poduprli su i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Na skupu će svoja iskustva u provedbi programa prevencije nasilja među djecom podijeliti i sudionici iz Srbije i Bugarske, koji su preuzeli program prevencije nasilja iz Hrvatske nakon evaluacija koje su dokazale njegovu učinkovitost, navodi se, među ostalim, u priopćenju UNICEF-a.

UNICEF je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje pokrenuo projekt "Za sigurno i poticajno okruženje u školama" 2003. godine. Taj je program nastao nakon nacionalne kampanje "Stop nasilju među djecom". U njemu danas sudjeluje više od 280 škola iz svih krajeva Hrvatske, a preuzele su ga i Bugarska, Crna Gora, Slovenija i Srbija. Krajem 2009. u osnovni je program prevencije vršnjačkoga nasilja uključen i dodatni program "Prekini lanac!", koji je usmjeren prema prevenciji elektroničkog nasilja. (hina/metro-portal)

11.11.2010. 17:46:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh