« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SUSJEDSKA KRITIKA

Slovenske vinjete 'izazivaju' strane vozače

Austrijanci su 'neformalnim kanalima' Sloveniji poručili što misle o njihovim vinjetama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

slovenske vinjete

,

Patrick Vlačić

,

Austrijski auto-klub

,

OeAMTC

,

sedmodnevne vinjete

Austrijski auto-klub (OeAMTC) u ponedjeljak je u priopćenju za javnost nazvao prijedlog slovenske vlade po kojemu bi sedmodnevne tranzitne vinjete stajale 15 eura "izazivanjem" stranih vozača.

Austrijanci koji odlaze na ljetovanje u Hrvatsku u prosjeku ondje borave osam dana, što znači da bi im za prijelaz Slovenije u odlasku i povratku trebale dvije vinjete u ukupnom iznosu 30 eura.

To je samo pet eura manje od cijene dosadašnje polugodišnje vinjete koju slovenska vlada namjerava ukinuti 1. srpnja kada bi se uvele kraće vinjete.

OeAMTC uz to podsjeća da odgovarajuća vinjeta u Austriji za deset dana stoji 7,70 eura, a u Mađarskoj 8 eura.

Vinjeta u Češkoj stoji 8 eura a u Slovačkoj 4,90 eura, pa bi slovenska vinjeta svojom cijenom "prešla sve granice", javila je austrijska agencija APA, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenski ministar prometa Patrick Vlačič izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da Slovenija i Europska komisija još nisu usklađene oko uvođenja kraćih slovenskih vinjeta i da je za Bruxelles problematična njihova cijena.

No Vlačič tvrdi da je cijena cestarina u nadležnosti država članica i smatra da bi uvođenjem vinjeta za tjedan dana po 15 eura Slovenija neutralizirala postupak Europske komisije pokrenut lani, a bit kojega su bile kritike da slovenske vinjete diskriminiraju strane vozače. (hina/metro-portal)

30.03.2009. 21:24:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh