« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Slovenija poseže za hrvatskim teritorijem

Kombinacija balkanske mitomanije, nacionalističke hajke i političkog sljepila.

Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić (Srećko Niketić, CROPIX)
Više o

Slovenija

,

NATO

,

Ivan Jakovčić

,

joško joras

,

Buje

,

Istra

,

Lorella Limoncin Toth

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je na konferenciji za novinare u Bujama odbacio Izjavu slovenskog parlamenta o zaštiti slovenskih državnih interesa kod pristupanja Hrvatske NATO-u, istaknuvši kako je riječ o posezanju za teritorijem Istarske županije, odnosno Hrvatske.

Dodao je kako je Slovenija upala u "balkansku mitomaniju posezanja za teritorijem druge države" te da se "uplela u mrežu nacionalističke hajke i političkog sljepila".

Župan Jakovčić se pozvao na povijesne argumente koji su na hrvatskoj strani, kazavši da "kanal sv. Odorika nije nikada bila Dragonja". Pozvao je i na poštivanje granične crte, koja je na snazi od 1991., a odnose se na činjenicu kako je sve što je južno od kanala sv. Odorika Istarska županija dok je granica na moru crta sredine u Piranskom zaljevu.

Istarski župan rekao je kako je svima u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre "potpuno jasno da je slovenski parlament donošenjem izjave u kojem tvrdi da je Slovenija imala jurisdikciju na područje četiriju naselja južno od kanala Sv. Odorika, neistina i politička farsa".

Također je ocijenio kako je Slovenija ovom odlukom narušila temeljne europske vrijednosti te da je "slovenski parlament sebi zabio najveći autogol u povijesti Slovenije".

"Pozivam hrvatsku Vladu da dostojanstveno otrpi sve te uvrede na račun hrvatskih građana, čime ćemo uvjeriti međunarodnu javnost u ispravnost naših stavova", zaključio je istarski župan Jakovčić.

Gradonačelnica Buja Lorella Limoncin Toth dodala je kako ovaj posljednji slučaj potvrđuje da je Joško Joras "pijun u rukama slovenske politike". (hina/metro-portal)

21.02.2009. 16:24:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh