« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci

Slovenija planira uvesti vinjete poput Austrije

Više o

vinjete

,

europske autoceste

Slovenija razmatra mogućnost uvođenja tzv. ‘vinjeta’, kakve se već koriste u susjednoj Austriji,  kao oblika paušalnog plaćanja cestarine na svojim autocestama, kako bi se izbjegle velike gužve na naplatnim kućicama, rekao je u utorak na konferenciji za novinare slovenski ministar prometa Radovan Žerjav.

Donese li se ta odluka, najbolje bi bilo vinjete uvesti što prije jer se ionako do 2010. godine planira uvođenje satelitske kontrole korištenja autocesta, rekao je Žerjav.

Odgovarajući na kritike oporbenih stranaka da bi sustav naplate cestarina preko vinjeta odgovarao samo domaćim prijevoznicima, ali da bi država izgubila prihode jer sadašnjim sustavom od stranih prijevoznika dobiva više, Žerjav je rekao da bi novi sustav trebao tranzit kroz Sloveniju učiniti ‘manje privlačnim’ i da je uvjet  za  njegovo uvođenje da se ne smanje prihodi državne kompanije DARS koja upravlja autocestama i servisira kredite za njihovu izgradnju koji su dosegli 3,5 milijardi eura.

Dozvola KomisijeVladini predstavnici ovog tjedna namjeravaju u Bruxellesu od Europske komisije zatražiti dozvolu za uvođenje vinjeta na slovenskim autocestama, čemu se protive oporbene stranke u Sloveniji.Sadašnji čisti prihod DARS-a od cestarina iznosi na godinu oko 170 milijuna eura, što izaziva kritike da financijska održivost servisiranja kredita nije zajamčena i da će teret izgradnje autocesta pasti na državu kao jamca i na porezne obveznike. 

Piše: HINA
12.02.2008. 23:45:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh