« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Žbogar

Slovenija ne blokira poglavlja ali ima primjedbe

Slovenski ministar vanjskih poslova izjavio je da Slovenija ne blokira više nijedno poglavlje, no ima sadržajne primjedbe na čijem se uklanjanju radi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Hrvatska

,

Samuel Žbogar

,

primjedbe

,

blokada poglavlja

"Ni jedno poglavlje nije blokirano, o blokadi smo govorili u poglavljima koja su bila vezana za graničnu problematiku", izjavio je slovenskim novinarima Žbogar u Luxembourgu, gdje je sudjelovao na redovitom mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

"Glede poglavlja za čije otvaranje još nismo dali suglasnost, riječ je o onim poglavljima gdje imamo sadržajne primjedbe, koje rješavamo s Europskom komisijom, tražimo rješenje i nadamo se da ćemo ga naći što je prije moguće", dodao je Žbogar.

Slovenija je nakon višemjesečne blokade hrvatskih pristupnih pregovora pristala na deblokadu nakon što su u rujnu predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor postigli dogovor o nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora. Slijedom toga dogovora Hrvatska je 2. listopada otvorila pregovore u šest, a zatvorila u pet poglavlja.

Slovenija je i tada ostavila blokiranim još tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje, a ta blokada nije bila povezana s pitanjem granice.

Ljubljana je ranije tvrdila da su ta poglavlja ostala blokirana iz sadržajnih razloga i kao jamstvo da će Hrvatska poštovati dogovor Kosor-Pahor o rješavanju graničnog pitanja.

Žbogar nije htio komentirati jučerašnje razgovore u Zagrebu između premijerke Kosor i premijera Pahora, jer nije u njima sudjelovao, ali smatra da su sada dvije strane bliže parafiranju arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja. (Hina/Metro-portal)

27.10.2009. 16:19:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh