« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
KOMPLIKACIJE

Slovenija mijenja mjere na granici

Od 23. kolovoza i putnici u tranzitu za ulazak u zemlju trebati pokazati dokaz da su cijepljeni protiv covida-19, dokaz da su bolest preboljeli ili negativni test (tzv. PCT-uvjet)

E, sad će biti cirkus...
E, sad će biti cirkus... (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

granice

,

prelazak granice

Slovenija nam zadnjih godina stalno radi probleme, više manje sitne nepodopštine želeći nas natjerati na promjenu granice u Savudrijskoj vali, no sad već drugu godinu za redom otprllike u isto vrijeme dolazi cirkus s pandemijom.

"Od 23. kolovoza tranzit kroz Sloveniju više neće biti moguć bez ispunjavanja PCT-uvjeta", objavila je vlada u priopćenju nakon sinoćnje dopisne sjednice.

Do tada za putnike u tranzitu i dalje vrijedi izuzeće po kojemu ne moraju na granici dokazivati svoj covid-status ako u najkraćem roku, a ne dulje od 12 sati, izađu iz Slovenije.

Nove mjere u Sloveniji

Izuzeće od PCT-uvjeta za ulazak u Sloveniju i dalje vrijedi za osobe mlađe od 15 godina, vlasnike zemlje i nekretnina u pograničnom području, prekogranične radne migrante i zaposlene u međunarodnom prijevozu.

Novom je odlukom vlade uz to ponovo propisano obvezno nošenje zaštitnih maski za posjetitelje javnih i kulturnih priredbi u zatvorenome, dok nošenje maski postaje obvezno i za okupljanja na otvorenom ako je na njima prisutno više od 100 osoba.

U Sloveniji posljednjih dana manje zaraza

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 199 zaraza koronavirusom, manje nego dan ranije, kad ih je bilo 248, a manji je i postotak pozitivnih, no stručnjake brine jesen jer se očekuje da bi znatno mogao porasti broj hospitalizacija.

Simulacije pokazuju da bi na jesen broj hospitaliziranih mogao biti sličan lanjskom, kazao je za Slovensku televiziju dr. Janez Žibert sa Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani, koji se bavi simulacijama razvoja epidemije.

Trenutno su u Sloveniji 42 hospitalizirana covid-bolesnika, skoro dvostruko više nego prije godinu dana.

"Opravdano smo zabrinuti"

"Opravdano smo zabrinuti, premda je situacija danas drukčija jer imamo cjepivo, no uz sadašnji tempo tek ćemo krajem listopada najmanje jednom dozom zaštititi 60 posto populacije, što je nedovoljno da se spriječi novi val", kazao je.

Po njegovim je riječima zato vjerojatno da na jesen u bolnicama opet bude i do tisuću oboljelih, od čega petina na intenzivnim odjelima, a samo bi smrtnih slučajeva zbog cijepljenja starijih bilo manje nego u lanjskom drugom valu.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata na 1841 testiranog bilo 199 potvrđenih zaraza, odnosno 10.8 pozitivnih testova, dok ih je dan ranije bilo 248, uz viši udio pozitivnih nalaza.

Vlada je objavila da su u bolnicama trenutno 42 oboljela od covida-19, od čega sedmero na intenzivnim odjelima, što je nešto više nego dan ranije.

Sedmodnevni prosjek novih zaraza u jednom danu iznosi trenutno 165 slučajeva. 14-dnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika je 94, a potrebnim dozama cjepiva zaštićeno je do sada 40.1 posto ukupne populacije.

Novih smrtnih slučajeva među pacijentima u posljednja 24 sata nije bilo pa ukupan broj preminulih od početka epidemije ostaje 4433.

14.08.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh