« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
JANAF ZA SREDNJU EUROPU

Slovaci zainteresirani za energetsku suradnju s Hrvatima

U razgovoru Damira Polančeca sa slovačkim kolegom Lubomirom Jahnatekom posebno se isticala tema LNG terminala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimaš/CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

energetski sustav

,

jahnatek

Slovačka je zainteresirana za investicije Janafa s ciljem da naš naftovodni sustav postane reverzibilan na cijelom pravcu od mađarsko-hrvatske granice do Omišlja na Krku i obratno, jer to može predstavljati alternativu za dobavu nafte za slovačke rafinerije, izjavio je novinarima nakon sastanka Damir Polančec.

Nije se razgovaralo o mogućnosti slovačkog ulaska u konzorcij za izgradnju LNG terminala već strateškoj važnosti terminala za Slovačku, jer i ona želi diverzificirati dobavne pravce i time smanjiti vlastite rizike, kazao je Polančec.

Slovačka je, kao i Hrvatska, nedavno potpisala ugovor s Mađarskom o transportu plina, pa kako obje države grade interkonekciju s mađarskim plinovodnim sustavom, to znači da bi osim ulaska plina preko LNG terminala u Slovačku i Hrvatska mogla dobivati plin iz Slovačke, dodao je Polančec.

Jahnatek je naglasio kako Hrvatska može imati važnu ulogu u povezivanju juga i sjevera Europske unije, a prvenstveni je slovački interes u povezivanju s hrvatskim sustavima na području nafte i plina.

Naš je strateški interes koristiti Janaf dvosmjerno, a ne kao dosad samo u jednom smjeru, jer bi to bilo korisno za cijelu Srednju Europu, istaknuo je slovački ministar gospodarstva.

Slovačka energetska strategija oslanja se na nuklearnu elektranu koja trenutno zadovoljava 50 posto potreba države, a planira se izgradnja novih blokova kako bi se ta pokrivenost povećala na 57 posto.

Na sastanku je dogovoreno osnivanje posebnog tima operativaca dvaju ministarstava i tvrtki, Transpetrola sa slovačke i Janafa s hrvatske strane, koji trebaju konkretizirati suradnju.

24.08.2009. 16:19:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh