« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina
NARAVNO!

Sloboda medija u Hrvatskoj i dalje problem

Prema izvješću RSF-a, hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su podvrgnuti maltretiranju

Najveći se problem nalazi na Prisavlju
Najveći se problem nalazi na Prisavlju (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

Reporteri bez granica

,

sloboda medija

Sloboda medija u Hrvatskoj i dalje je prilično loša, pokazalo je redovito godišnje izvješće Reportera bez granica.

Hrvatska se u izvješću RSF-a za 2018. o slobodi medija u svijetu našla na 69. od 180 mjesta, što je za pet mjesta bolje u odnosu na 2017. kada je prema Indeksu slobode medija zauzela 74. mjesto, ostvarivši tako "skroman" napredak, doznaje se u srijedu iz objavljenog izvješća.

Od zemalja u susjedstvu, Slovenija je zauzela 32. mjesto, BiH 62., Mađarska 73., Srbija 76., a Crna Gora 103. mjesto.

Prema izvješću RSF-a, hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su podvrgnuti maltretiranju. Kleveta je kriminalizirana, a vrijeđanje "Republike, njezinog znakovlja, himne ili zastave" je kažnjivo kaznom do tri godine zatvora, podsjeća RSF.

Još gore, "ponižavajući" medijski sadržaji su kriminalizirani od 2013., ističe ta nevladina udruga. Radi se o tzv. "sramoćenju", kaznenom djelu za koje se novinar može proglasiti krivim iako je izrekao istinu, ali sudac može procijeniti da ta istina nije u javnom interesu. Taj je članak Kaznenog zakona uveden 1. siječnja 2013.

"Miješanje vlade u javnu televiziju HRT i dalje predstavlja stvarni problem koji ograničava nezavisnost medija. HRT je očito pod političkim pritiskom. Interesne skupine pokušavaju utjecati na uredničku politiku i miješaju se u njezinu upravu", stoji u izvješću RSF-a.

U zajedničkoj posjeti u siječnju 2018., RSF i druge nevladine udruge su utvrdile da je došlo do neznatnog poboljšanja situacije. Također su pohvalile rad policije koja je u posljednje vrijeme povećala broj uhićenja u slučajevima fizičkog nasilja prema novinarima. "Fizički napadi, kao i prijetnje te nasilje na internetu i dalje su jedan od glavnih problema za novinare u Hrvatskoj", zaključuje se u izvješću.

Općenito u svijetu, ističe RSF, sve je prisutnije ozračje mržnje prema novinarima, a neprijateljstvo prema medijima nije više ograničeno na čelnike autoritarnih zemalja poput Turske, koja je zabilježila pad od dva mjesta i nalazi se na 157. mjestu ljestvice, dok u Egiptu (161. mjesto) vlada prava "medio fobija".

25.04.2018. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh