« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BEOGRAD

Šljivančaninovi odvjetnici najavljuju zahtjev za revizijom presude

Srbijanski tužitelj za ratne zločine kaže kako je jasno da je jedno sudsko vijeće pogriješilo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

Haaški sud

,

Veselin Šljivančanin

,

ICTY

,

Vladimir Vukčević

,

Vukovarska trojka

,

Mile Mrkšić

,

presuda za Ovčaru

,

žalba na presudu

,

Nerma Jelačić

Odvjetnici Veselina Šljivančanina, kojemu je za zločine na Ovčari 1991. godine Žalbeno vijeće Haaškog suda kaznu od pet povećalo na 17 godina zatvora, najavljuju da će tražiti ponavljanje suđenja, objavio je u četvrtak beogradski dnevnik "Press".

Presuda od 17 godina zatvora Veselinu Šljivančaninu donesena je, po navodima tog lista, preglasavanjem sudaca haaškog žalbenog vijeća, pri čemu je, od njih petero, za podizanje zatvorske kazne s pet na 17 godina glasovalo troje sudaca.

Kako se navodi, zbog svega sumnjivog što se događalo u cijelom postupku, odvjetnici Veselina Šljivančanina najavljuju da će tražiti ponavljanje suđenja.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u izjavi za "Press" kazao je kako je jasno da je jedno sudsko vijeće pogriješilo.

"Zanimljivo je da se Žalbeno vijeće podijelilo glasujući tri prema dva. Još ako se uzme u obzir da je kazna povećana za više od tri puta... Sve to ukazuje da je jedno od vijeća, ili prvostupanjsko, koje je donijelo presudu od pet godina, ili žalbeno, koje ga je osudilo na 17, pogriješilo", rekao je Vukčević.

Po pisanju beogradskog lista, glasnogovornica Haaškog suda Nerma Jelačić kazala je kako je točno da se dvoje sudaca nije složilo, te dodala kako je činjenica da je svih pet sudaca potpisalo presudu od 17 godina i da je drugostupanjsko vijeće argumentirano razmatralo je li prvostupanjsko pogriješilo, čime se došlo do povećanja presude.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je, ocjenivši presudu Šljivančaninu "veoma razočaravajućom", kazao da će Srbija učiniti sve što je moguće da odluka o povećanju kazne Šljivančaninu bude promijenjena. Tadić je rekao i da suradnja s Haaškim sudom ne smije biti dovedena u pitanje, jer bi se na taj način doveo u pitanje i razvitak Srbije, zaustavila integracija u Europu i ne bi bilo vizne liberalizacije.

Pravila Haaškog suda omogućuju podnošenje zahtjeva za reviziju pravomoćne presude, ali u praksi svi dosadašnji takvi zahtjevi bili su odbijeni.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) povećalo je u utorak na 17 godina kaznu zatvora bivšem časniku JNA-a Veselinu Šljivančaninu, koji je prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina, a Mili Mrkšiću potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

Prvostupanjsko vijeće Haaškog suda osudilo je 27. rujna 2007. bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Šljivančanina na pet godina zatvora. Treći zapovjednik u skupini "Vukovarske trojke", kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 13:11:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh