« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
PROSVJEDI

Slab odaziv u Virovitici, Koprivnici i S. Brodu, 400 ljudi u Rijeci

Saborski zastupnik Josip Đakić sukobio se s prosvjednicima i vikao: Sramite se, bitange jedne!

Fotografija vijesti
Više o

prosvjedi u Hrvatskoj

,

prosvjedi

Nezadovoljni građani iskoristili su ugodno subotnje vrijeme za nove prosvjede protiv Vlade, prenosi Hina. 

Protuvladin prosvjed u Virovitici počeo je u 14 sati ispred zgrade Gradske uprave gdje se okupilo 50-ak prosvjednika koji su uzvikivali "Kiro - lopove!".

Nakon toga su se uputili prema stanu saborskog zastupnika Josipa Đakića uz povike "Mafija - HDZ", "Državu ste prodali" i slično, a Đakiću su ispred zgrade u kojoj živi skandirali "Jopa, lopove" i "Jopa, izdajnik".

Sljedeće odredište bila je zgrada Virovitičko-podravske županije ispred koje su uzvikivali poruke županu Tomislavu Tolušiću - "Tole, podobnik!".

Josip Đakić: Sramite se, bitange jedne!

Do prosvjednika su nakon njihova povratka pred Gradsku upravu došli virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i saborski zastupnik Josip Đakić koji se s prosvjednicima verbalno sukobio prijeteći sudskim tužbama. "Sramite se, bitange jedne! Pred mojim stanom nemate što raditi i vrijeđati me. Recite zašto sam lopov?", ljutito je vikao.

Novinarima izjave nitko od prosvjednika nije želio dati jer se, kažu, ne žele isticati već samo ukazati na loše ponašanje Vlade i HDZ-a.

Događaj je osiguravalo dvadesetak policajaca. Jedan je prosvjednik odveden u policijsku postaju radi utvrđivanja identiteta jer nije imao osobnu iskaznicu.

Na mirnim protuvladinim prosvjedima koji su počeli u 15 sati u Koprivnici okupilo se stotinjak, većinom mlađih prosvjednika. Prosvjednici su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da raspiše parlamentarne izbore, a neki od govornika zahtijevali su i nacionalizaciju banaka u kojima, uz Vladu, vide glavnog krivca za loše gospodarsko stanje u zemlji. Također je bilo rečeno "'ne' ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ako neće biti jasno rečeno što nas tamo čeka". Ni oporbene stranke nisu bile pošteđene kritike okupljenih koji su poručili da će prema novoj vlasti biti još kritičniji.

Iako je za danas bio predviđen mimohod prosvjednika Koprivnicom, to se nije dogodilo. Okupljeni su se nakon sat vremena razišli.

Na prosvjedu u Slavonskome Brodu okupilo se tridesetak nezadovoljnika. To je četvrti u nizu prosvjeda organiziran pred zgradom Brodsko-posavske županije s dosada najmanjim brojem sudionika. Ne skrivajući razočaranje slabim odazivom jedan od organizatora Marijan Grgić kazao je kako ipak neće odustati od daljnih akcija.

"Moj je motiv isključivo nezadovoljstvo trenutnom društvenom situacijom. I sam sam nezaposlen, a bivši poslodavac duguje mi nekoliko plaća", kazao je Grgić koji će prije sljedećega prosvjeda s kolegama analizirari razloge slabog odaziva sugrađana.

U Rijeci 400-tinjak prosvjednika

Oko 400 prosvjednika sudjelovalo je danas na protuvladinom prosvjedu u Rijeci s porukom da im je jedini cilj odlazak sadašnje vlade i da svaka sljedeća neće moći raditi što hoće.

Prije početka prosvjednog hoda, ispred hotela Kontinental, predstavnici organizatora okupljeni pod nazivom Koordinacija prosvjeda Rijeka su pozivajući građane da im se masovnije priključe isticali da ni do sada prosvjednici nisu izazivali ekscese pa neće ni ubuduće.

Jedini nam je cilj odlazak sadašnje vlade, uz poruku svakoj sljedećoj da neće moći raditi što hoće, poručili su organizatori.

Prosvjednici su zatim u koloni od trga ispred hotela Kontinental do Jadranskog trga i natrag nosili transparente "Dolje vlada odmah i sada", "Korupcija=HDZ+SDP", "HDZ i SDP zaljubljeni par, u Remetincu će se vjenčati nama na dar" i druge, a skandirali su "Svi na ulice", "Narod je na ulici", "Dolje političke elite", "HDZ lopovi" i "SDP lopovi".

Pred zgradom poglavarstva Grada Rijeke te pred sjedištem riječkoga HDZ-a neki od prosvjednika su bacali papirnate zrakoplove i gađali zgužvanim papirima te dvije zgrade. Na zgradu poglavarstva grada netko je bacio stakleni predmet, vjerojatno bocu.

Kolona prosvjednika zatim se vratila na trg pred hotelom Kontinental na kojem se kuhao grah i dijelio svim zainteresiranima.

Najavljeno je da će u buduće prosvjedi u Rijeci biti organizirani srijedom u 18 i subotom u 16 sati.

 


12.03.2011. 19:40:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh