« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
NAPRIJED?!

Škotska kreće u inicijativu za novi referendum o neovisnosti

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u petak je pokrenula novu inicijativu, odnosno najveće političke konzultacije o neovisnosti sjevernog dijela Ujedinjenog Kraljevstva

Škotski referendum, drugi put?
Škotski referendum, drugi put? (Arhiva)
Više o

referendum

,

neovisnost

,

Škotska

Otkad se stanovništvo Velike Britanije 23. lipnja s 52 posto glasova izjasnilo za izlazak zemlje iz EU-a, a Škoti se sa 62 posto glasova izjasnili za ostanak u okrilju Europske unije, premijerka Sturgeonneprestano ponavlja i podsjeća da je opcija održavanja novoga škotskog referenduma o neovisnosti, nakon onoga održanog u rujnu 2014., 'ponovno aktualna'.

Prije dvije godine građani Škotske glasali su protiv odcjepljenja od Velike Britanije. Tada se 55,3 posto Škota izjasnilo za ostanak unutar Velike Britanije, dok ih je 44,7 posto željelo da Škotska prekine tristogodišnji savez s Britanijom. Na pitanje 'Treba li Škotska postati neovisna država?' većinom su odgovorili negativno, odbivši prijedlog vladajućih nacionalista da proglase neovisnu državu.

'Interesi Škotske su u opasnosti', rekla je Sturgeon u govoru održanome danas u Stirlingu, simboličnome mjestu gdje je William Wallace, simbol škotske neovisnosti 11. rujna 1297., pobijedio gotovo četiri puta brojčano nadmoćne Engleze.

'Brexit ne samo da vodi Škotsku prema izlasku iz EU-a protiv volje njezinih stanovnika, već je tjera i prema izlasku s jedinstvenog tržišta. Ne kanim samo gledati što će biti dalje bez borbe', rekla je odlučno Sturgeon, premijerka i čelnica škotskih nacionalista.

'Pronaći ćemo načine da na najbolji mogući način zaštitimo mjesto Škotske u Europi', kazala je, najavivši pokretanje najvećih političkih konzultacija dosad koje će trajati do kraja studenoga.

Uz razne javne organizacije, i stanovnici Škotske bit će pozvani odgovoriti na upitnik u kojemu će jedno od postavljenih pitanja biti 'jesu li spremni poduprijeti organizaciju referenduma o neovisnosti kako bi zaštitili interese Škotske u Europi'.

02.09.2016. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh