« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
UFF

Skoro pola građana je u minusu

Novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17 posto ispitanika, a riječ je uglavnom o nezaposlenim ispitanicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

financije

,

novac

,

dozvoljeni minus

,

minus na računu

Gotovo polovica anketiranih hrvatskih građana svakodnevne troškove svog kućanstva podmiruje plaćom i zaduženjem odnosno minusom na računu, dok ih trećina te troškove u potpunosti podmiruje plaćom, a novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17 posto ispitanika, pokazala je anketa portala MojPosao.

Najava ministra financija o 'rezanju' minusa građana na iznos jedne mjesečne plaće uzburkala je banke, ali i javnost koju brine kako će taj dug podmiriti, pa je MojPosao istražio na koji način građani podmiruju svakodnevne troškove kućanstva, ističu iz tog portala. Anketa je provedena na više od 1.100 ispitanika.

Najviše ispitanika, njih 47 posto, svakodnevne troškove podmiruje plaćom i zaduženjem (minusom) na računu.

Ispitanici uglavnom komentiraju kako je to posljedica toga što 'sve poskupljuje, a plaće se smanjuju'. Ispitanici koji su posegnuli u minus učinili su to i 'radi kašnjenja plaće' ili im se 'u dvije godine plaća jako smanjila'. Jedan ispitanik pak priznaje da ga je u minus doveo 'život iznad vlastitih mogućnosti', a drugi 'uđe u mali minus svaki mjesec'.

Svakodnevne troškove plaćom u potpunosti pak podmiruje 32 posto ispitanika. Uglavnom su to građani koji nemaju kreditnih obaveza te oni koji ističu da su se odrekli svakog luksuza.

'Živim s onoliko koliko imam. Ne žudim za nepotrebnim stvarima i ne želim da banke zarađuju na meni', kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje da živi od plaće 'uz puno odricanja'.

Novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17 posto ispitanika, a riječ je uglavnom o nezaposlenim ispitanicima, navode s portala MojPosao.

05.04.2013. 08:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh