« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Skidate li cipele u kući? Trebali bi ...

U mnogim kulturama običaj je izuti cipele prilikom ulaska u kuću. No neki smatraju da to nije potrebno pa hodaju kućom obuveni. Ipak, čini se da postoje i znanstveni razlozi zašto takvo ponašanje nije dobro

Skidate li cipele kad ulazite u kuću?
Skidate li cipele kad ulazite u kuću? (Arhiva)
Više o

cipele

,

Clostridium difficile

,

skidanje cipela

Skidanje cipela na ulasku u kuću kod nekih je obavezan ritual, drugi ne misle puno o tome, no kad čuju rezultate ovog istraživanja, vjerojatno će promijeniti svoje navike. 

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Houstonu su dokazali da 40 posto bakterija Clostridium difficile u stambeni prostor ulazi preko cipela. Radi se o vrlo opasnim bakterijama koje su otporne na antibiotike i koje mogu prouzrokovati teška oboljenja.

Ova bakterija, jednom kad uđe u kuću ili stan, može preživljavati u zahodskim školjkama, na stolovima, podu...

Osim toga na cipelama se u stan mogu unijeti i i druge prljavštine poput zemlje, psećeg izmeta, žvakaćih guma, automobilskih tekućina itd.

Štetne bakterije koje se mogu naći na tim prljavštinama mogu ostati na vašim cipelama tjednima. Istraživanja su pokazala da osim već navedene bakterije, potplati cipela sadrže i E. coli i Klebsiellu pneumoniae.

Zato ako se izujete prilikom ulaska u kuću smanjujete rizik od oboljenja, a vaš životni prostor će biti čišći, piše The Open Mind.com.

13.12.2015. 11:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh