« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KRONIČNA NESTAŠICA

Sjeverna Koreja traži od Južne pomoć u riži i gnojivu

Sjeverna Koreja, u kroničnoj nestašici, zatražila je od Južne Koreje pomoć od 500.000 tona riže i 300.000 tona gnojiva

Sjeverna Koreja spremna je na kompromis
Sjeverna Koreja spremna je na kompromis (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

pomoć

Zahtjev je Sjeverna Koreja iznijela drugog dana rasprava o nastavku susreta obitelji razdvojenih Korejskim ratom (1950-53.), prema informacijama novinara koji citiraju južnokorejskog dužnosnika. "Sjevernokorejski predstavnici uvjetuju program sastajanja razdvojenih obitelji pitanjem pomoći što znači da bi mogli popustiti ako im isporučimo rižu i gnojivo", kazao je taj neimenovani dužnosnik.

Prvi sastanak stotinjak razdvojenih obitelji održat će se u subotu na brdu Kumgang, turističkom odredištu na sjeveru, a trebao bi trajati šest dana. Seul, koji želi brzu obnovu tih sastajanja zbog odmakle dobi članova razdvojenih obitelji, traži da se ti sastanci održavaju jednom mjesečno između ožujka i studenoga.

Od početka programa sastajanja 2000., malo više od 20.000 osoba razdvojenih s jedne i druge strane granice uspjelo se susresti, od čega petina video-vezom. Nakon dvije godine prekida, humanitarni program sastajanja nastavljen je prije godinu dana, omogućujući Južnokorejcima, njih više desetaka, da se nađu s roditeljima koje nisu vidjeli 60 godina. Program je nanovo prekinut nakon torpediranja južnokorejske korvete u ožujku. (hina/metro-portal)

27.10.2010. 10:37:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh