« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NEMA MIRA

Sjeverna Koreja: rat je moguć u svakom trenutku

Sjevernokorejski diplomat je izjavio kako je sjevernokorejski narod spreman brzo reagirati na svaki oblik agresivnih mjera, pa i općim ratom

Sjeverna Koreja rat kriza
Sjeverna Koreja rat kriza (Getty Images)
Više o

južnokorejski brod

,

cheonan

,

Jim Toth

,

zec horoskop

"Sadašnje stanje na korejskom poluotoku je tako teško da je u svakom trenutku moguć rat", rekao je u četvrtak sjevernokorejski diplomat na UN-ovoj konferenciji o razoružanju koja se održava u Ženevi.

Napetost između dviju Koreja dosegnula je vrhunac nakon potapanja južnokorejskog ratnog broda 26. ožujka za koje se optužuje režim u Pjongjangu.

"Mirovni ugovor je jedini razuman put koji ima izglede za uspjeh u denuklearizaciji korejskog poluotoka", ocijenio je zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u UN-u u Ženevi Ri Jang Gon.

Kako god bilo, dodao je predstavnik Pjongjanga, sjevernokorejski narod je "spreman brzo reagirati na svaki oblik agresivnih mjera, pa i općim ratom".

Između dviju zemalja na snazi je primirje od 1953.

Po rezultatima međunarodne istrage, potapanje korvete Cheonana uzrokovao je torpedo ispaljen sa sjevernokorejske podmornice, pri čemu je poginulo 46 mornara Južne Koreje.

Pjongjang je odbacio bilo kakvu odgovornost za taj izgred, jedan od najtežih nakon završetka korejskog rata 1953. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 20:46:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh