« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
DENUKLEARIZACIJA

Sjeverna Koreja pozvala na ukidanje sankcija i nastavak pregovora

Povjerenje između DNR Koreje i SAD-a presudno je za zaključivanje mirovnog ugovora i završetak ratnog stanja, poručili su korejski dužnosnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Sjeverna Koreja

,

mirovni pregovori

,

denuklearizacija

Sjeverna Koreja pozvala je na mirovne pregovore sa Sjedinjenim Državama i na ukidanje sankcija kao uvjet za nastavak multilateralnih pregovora o njezinoj denuklearizaciji, mjesec dana nakon posjeta američkog izaslanika Stephena Borswortha Pjongjangu.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da nastavak šesterostranih pregovora ovisi o unaprjeđenju veza s SAD-om i pozvalo je na zaključivanje mirovnog ugovora.

U priopćenju koje je objavila službena Središnja korejska novinska agencija ističe se da je "povjerenje između Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Država presudno za zaključivanje mirovnog ugovora i završetak ratnog stanja koje je temeljni uzrok neprijateljstva" među dvjema državama.

Korejski rat od 1950. do 1953. završio se primirjem, a ne mirovnim ugovorom, zbog čega je korejski poluotok službeno još u ratu. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 09:51:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh