« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SANKCIJE NAD GLAVOM

Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja satelita

Korejcima smeta što se bune zemlje koje imaju svoje satelite

Lansiranju se u strahu od mogućeg sukoba protivi i velik dio južnokorejske javnosti
Lansiranju se u strahu od mogućeg sukoba protivi i velik dio južnokorejske javnosti (Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program

,

svemirski program

,

Pjongjang

,

lansiranje satelita

Sjeverna Koreja poručila je u utorak SAD-u, Japanu i njihovim saveznicima da se ne miješaju u njezin plan za lansiranje satelita idućeg mjeseca, upozorivši da bi bilo kakva intervencija mogla ugroziti nastavak pregovora o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

"Zemlje koje se protive lansiranju sjevernokorejskog satelita, među kojima su SAD i Japan, lansirale su satelite prije Sjeverne Koreje", navodi se u priopćenju koje je prenijela službena novinska agencija KCNA.

Takvo stajalište dokazuje "njihovo neprijateljstvo prema nama", stoji u priopćenju.

Sjeverna Koreja je objavila svoju namjeru da lansira komunikacijski satelit između 4. i 8. travnja tvrdeći da to ima pravo činiti u svojem svemirskom programu, a većina regionalnih sila sumnja da je riječ o pokriću za pokusno lansiranje rakete dugog dometa. Regionalne sile upozorile su Pjongjang da bi zbog lansiranja mogle biti nametnuite međunarodne sankcije.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. zabranjuje Sjevernoj Koreji balističke aktivnosti koje, kako kažu Washington i njegove saveznice, uključuje ispaljivanje dalekometnih raketa ili korištenje rakete za slanje satelita u orbitu. (hina/metro-portal)

24.03.2009. 16:35:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh