« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
HMM

Sjeverna Koreja ili nije uspjela ili je detonirala "običnu" atomsku bombu

Stručnjaci za nuklearno naoružanje s velikim su oprezom primili vijest o prvom sjevernokorejskom testiranju H-bombe, pojašnjavajući da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji

Kimovi dečki su ipak nešto zeznuli
Kimovi dečki su ipak nešto zeznuli (Arhiva)
Više o

nuklearni pokus

,

Kim Jong-un

,

H-bomba

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe (H-bombe), oružja koje iskorištava energiju nuklearne fuzije i koje je višestruko snažnije od atomskih bombi (A-bombi) u kojima se energija oslobađa fisijom elemenata poput uranija i plutonija.

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, te navelo kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem. No, stručnjaci za nuklearno naoružanje s velikim su oprezom primili vijest o prvom sjevernokorejskom testiranju H-bombe, pojašnjavajući da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Stručnjaci su još prošli mjesec sa sumnjom popratili priopćenje sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una da je njegova zemlja razvila moćnu H-bombu.

"Seizmološki podaci ukazuju da je eksplozija bila daleko slabija od onoga što bi očekivali od hidrogenske bombe", izjavio je australski nuklearni stručnjak Crispin Rovere. "Na prvi pogled izgleda da je izveden uspješan nuklearni pokus, ali da druga faza nije dobro provedena, tj. eksplozija vodika", dodao je Rovere.

Bilo kako bilo, već i sama činjenica da su dio pokusa uspješno izveli zastrašujuća je sama po sebi.

06.01.2016. 15:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh