« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OD DANAS ROK ZA PRIGOVORE

Sirovatka predstavio rezultate državne mature.

Rezultati su vrlo slični onima od prije dvije godine, a najviše se padala fiika i psihologija

Fotografija vijesti
Više o

državna matura

,

Goran Sirovatka

,

rezultati državne mature

Rezultate pisanih ispita državne mature u ljetnom roku za godinu 2011./2012. predstavio je danas u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu ravnatelj Centra Goran Sirovatka.

Sirovatka je podsjetio kako su ispiti državne mature prijavljeni od 1. prosinca 2011. do 1. veljače 2012. te napomenuo kako su ove godine prvi put pisani nakon kraja nastavne godine učenika 4. razreda od 22. svibnja do 12. lipnja 2012. godine.

Istaknuo je kako se pisalo 36 ispita te dodao da su pristupnici napisali 135.157 ispita. "Ispitima je pristupilo 12.083 učenika gimnazije, 15.990 učenika strukovnih škola te 4.420 ostalih pristupnika", rekao je dodavši kako je u prosjeku svaki pristupnik uz 3 obvezna prijavio i jedan ili dva izborna predmeta.

Napomenuo je kako je ocjenjivanje zadataka otvorenoga tipa provedeno u Centru tijekom 7 neradnih dana u lipnju ove godine te dodao kako je u ocjenjivanju sudjelovalo više od 1.200 nastavnika srednjih škola i visokih učilišta.

Dodao je i kako su za sve ispite određeni pragovi za ocjene koji su sukladni pragovima iz 2010.

Sirovatka je ocijenio kako su ove godine državnu maturu obilježili vrlo velik broj prijava ispita učenika strukovnih i umjetničkih škola te da se zahvaljujući promjeni zahtjeva dijela visokih učilišta povećao broj učenika koji biraju višu razinu obveznih predmeta.

"Broj učenika koji je ove godine završio četverogodišnje školovanje i ove je godine bio manji", rekao je dodavši kako zbog negativne ocjene 2.500 učenika nije steklo pravo pristupiti ispitima državne mature.

Sirovatka je podsjetio i kako je ove godine Centar s Medicinskim, Pravnim i Učiteljskim fakultetima organizirao u Zagrebu dodatne provjere znanja i vještina na istovjetan način kao i ostale ispite iz državne mature. "Od danas traje rok od 48 sati za prigovore na ocjene koje učenici mogu uputiti ispitnom povjerenstvu, a pristupnici koji su svoje školovanje završili ranije prigovore mogu poslati Centru", rekao je dodavši kako će se nakon toga obraditi svi prigovori te će 16. srpnja biti objavljeni konačni rezultati ljetnoga roka državne mature te učenicima u školama biti izdane svjedodžbe i potvrde o položenim ispitima državne mature.

Napomenuo je kako je i ove godine na ispitu bilo nepoštivanja uputa te ocijenio da bi još trebalo pojačati praćenje kvalitete.

Smatra kako su rezultati ovogodišnjih ispita državne mature približno isti onima iz 2010. godine.

Dodao je i kako su svi ispitni materijali digitalizirani te su pristupnicima dostupni na njihovim stranicama u sustavu NISpVU/SRDAM od 5. srpnja ove godine.

09.07.2012. 16:11:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh