« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
717.000 POTPISA

Sindikati od Sabora traže referendum o izmjenama ZOR-a

Sindikalci su zastupnicima dijelili letke u kojima se podsjeća na ustavnu odredbu raspisivanja referenduma ako to zatraži 10 posto birača

Sindikati od Sabora traže referendum o izmjenama ZOR-a
Sindikati od Sabora traže referendum o izmjenama ZOR-a (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

sindikati

,

Krešimir Sever

,

Ozren Matijašević

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

izmjene ZOR-a

,

novčanica

Čelnici sindikalnih središnjica koje su prikupile više od 717.000 potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu danas su pred Hrvatskim saborom dijelili letke zastupnicima u kojima ističu da Sabor mora raspisati referendum ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača.

Tražimo od zastupnika da poslušaju volju hrvatskih građana i donesu odluku o raspisivanju referenduma, izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević. Nadamo se da će saborski zastupnici, bez obzira na volju svojih partija, prilikom odlučivanja respektirati hrvatski Ustav, kazao je Matijašević.

U letku se podsjeća na čl. 86. Ustava koji određuje da će Hrvatski sabor "raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u RH".

>> Lesar: Vladajuća politička elita se bavi fiškalijama

To je svojevrstan šalabahter za zastupnike, jer se čini da je dio njih zaboravio što piše u Ustavu, pa smo ih odlučili na to podsjetiti, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio je glasovima vladajuće većine da Ustavni sud odluči o sadržaju referendumskog pitanja te potrebi održanja referenduma nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure prijedlog izmjena ZOR-a.

Sindikati smatraju takvu odluku neprihvatljivom i tvrde da Sabor mora donijeti odluku o referendumu, a ocjena njegove ustavnosti nije potrebna, pa stoga ni prebacivanje odgovornosti sa zakonodavne na sudsku vlast. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 11:49:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh