« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
štetan zakon o radu

Sindikati najavili prosvjed na Markovom trgu

POGLEDAJTE VIDEO - Čelnici sindikata najavili su prosvjed na dan kad će se u Saboru raspravljati o Zakonu o radu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Simunovic / CROPIX, Infopunkt)
Više o

sindikati

,

prosvjed

,

Markov trg

,

Zakon o radu

Predstavnici svih hrvatskih sindikalnih središnjica održali su zajedničku konferenciju za novinare na temu "Kako su Vlada i poslodavci izmjenama Zakona o radu izigrali hrvatske sindikate i radnike"

Nezadovoljni odlukama Vlade namjeravaju organizirati dva prosvjeda na Markovom trgu te su najavili da više neće sudjelovati u radu Gospodarsko socijalnog vijeća.

"Prijedlogom koji je uputila u Hrvatski sabor Vlada se priklonila poslodavcima i prevarila sindikate jer je u tim kozmetičkim izmjenama ostavila mogućnost zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme i preraspodjele radnog vremena", izjavila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.

Dodaje kako nije prihvaćen sindikalni zahtjev da se rad na određeno vrijeme ograniči na dvije godine i najviše četiri ugovora o radu. Zaključuje kako predloženo ograničenje rada na određeno vrijeme na tri godine neće spriječiti poslodavce da nastave zlorabiti taj institut.

Također nije prošao sindikalni prijedlog da se preraspodjela radnog vremena ograniči na najviše 56 radnih sati tjedno, pod uvjetom da je to predviđeno Kolektivnim ugovorom, već su ostavljene brojne iznimke koje poslodavcima omogućuju kršenje radničkih prava, rekao je Krešimir Sever.

Sindikati će prosvjedovati dva puta, jednom zbog Zakona o radu, a jednom, pretpostavlja se 14.11., zbog općeg lošeg stanja u državi.


26.10.2009. 13:48:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh