« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZA RADNIKA

Sindikati na korak do referenduma, prikupljeno 91 posto potrebnih glasova

Prema riječima koordinatora sindikalnih podružnica, za pregovarački stol s Vladom će se sjesti odmah nakon završetka prikupljanja potpisa

ozren matijašević referendum sindikati
ozren matijašević referendum sindikati (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

referendum

,

sindikati

,

Ozren Matijašević

,

Zakon o radu

,

Hrvatska udruga sindikata

,

Vjesnik

Sindikati su s jučerašnjim danom prikupili 91 posto potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu, potvrdio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) i koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević tijekom posjeta sindikalnom štandu, na kojem se u središtu Vinkovaca prikupljaju potpisi.

"Iz ovoga je razvidno da ćemo uspjeti unatoč prekrutim odredbama Zakona o referendumu. Uspjet ćemo ono što nikome do sada u Hrvatskoj nije uspjelo te ćemo za pregovaračkim stolu, uvjeren sam, ispregovarati sadržaj Zakona o radu po mjeri hrvatskih radnika, a na uštrb tajkuna i sve vojske onih poduzetnika koji su bogatili sebe siromašeći Hrvatsku", izjavio je novinarima Matijašević. Za pregovarački stol vratiti će se, kako je kazao, odmah nakon završetka prikupljanja potpisa.

Po njegovim riječima, ukoliko "druga strana" bude imala razuma slušati hrvatske građane dogovor će biti moguć, a ukoliko ne, "ima referendum a onda će to biti jasan znak da hrvatski narod ne želi ovakvu Vladu i ovakav način vladanja".

>> Sindikati odbijaju pregovore dok se ne završi prikupljanje potpisa

>> Referendum o ZOR-u, nedostaje još 90,000 potpisa

Komentirajući jučer postignuti sporazum većine sindikata državnih službi s Vladom da im se ove godine isplati regres i dar za djecu ali ne i božićnica, Matijašević je ocijenio kako je upravo to dokaz da je Vlada pogriješila. Hrvatska Vlada trebala je na takav način pregovarati sa svim sindikatima u djelatnostima kojima je ona ujedno i poslodavac, a ne da ide u rigidne izmjene Zakona o radu jer su "njezini pregovarači nesposobni", kazao je.

"Iz ovoga je razvidno da ćemo uspjeti unatoč prekrutim odredbama Zakona o referendumu. Uspjet ćemo ono što nikome do sada u Hrvatskoj nije uspjelo te ćemo za pregovaračkim stolu, uvjeren sam, ispregovarati sadržaj Zakona o radu po mjeri hrvatskih radnika, a na uštrb tajkuna i sve vojske onih poduzetnika koji su bogatili sebe siromašeći Hrvatsku", izjavio je novinarima Matijašević.

Potporu sindikalistima na štandu u Vinkovcima dao je i predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac koji je izjavio kako je prikupljanje potpisa jedino rješenje kojim radnici mogu ostvarit svoja prava. "Seljaci ne žele poticaje iz džepova radnika. Nikakvi poticaji seljacima ne trebaju, već samo da nam se uz zasluženu cijenu plate proizvodi na vrijeme", poručio je Pokrovac pozvavši na zajedništvo seljaka i radnika za bolju i pravedniju Hrvatsku. Prema riječima koordinatora HUS-a za Vukovarsko-srijemsku županiju Milivoja Šuše, na području te županije do sada je za raspisivanje referenduma prikupljeno 14.005 potpisa. (hina/metro-portal)

19.06.2010. 13:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh