« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
sporne božićnice

Sindikati javnih službi traže Šukerovu ostavku

POGLEDAJTE VIDEO - Ostavka se traži zbog najave da će se božićnice zaposlenima u javnoj službi sa 1250 smanjiti na 500 kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Spomenka Avberšek

,

Darko Milinović

,

Ivan Šuker

,

kolektivni ugovor

,

božićnice

,

Vilim Ribić

,

Matica hrvatskih sindikata

,

javne službe

Čelnici sindikata javnih službi zatražili su danas ostavku potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera jer zaposlenima u javnim službama umjesto božićnice od 1250 kuna, kako je utvrđeno Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU), želi isplatiti 500 kuna.

Šuker više ne bi smio obavljati tu dužnost jer "ide đonom u lice socijalnim partnerima" te je svojom "bahatošću, lažima i manipulacijama" razorio bilo kakvo povjerenje i mogućnost dogovora, jednoglasni su bili sindikalci na konferenciji za novinare na kojoj su komentirali sastanak održan u petak koji je završio naprasnim odlaskom sindikalnih predstavnika.

Naime, nakon što im je Šuker rekao da "neće nikada dobiti" ono što im je zajamčeno TKU-om i sporazumom o plaćama koji su potpisali s Vladom, "jer je kriza i nema novaca", sindikalni čelnici su se digli i napustili dvoranu za sastanke.

''Tražimo sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, koja je u ime Vlade potpisala taj sporazum, a ako nas ne primi uputit ćemo joj otvoreno pismo sa zahtjevom da smijeni Šukera'', rekao je dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Prepričao je svoj razgovor s ministrom Šukerom u kojem ga je upozorio da Vladine smjernice za vođenje gospodarske politike nisu predvidjele vraćanje 6 posto koje su im skinute s plaće. ''Šuker mi je rekao da u državi nema novaca na što sam ga ja podsjetio da je vraćanje stare plaće obećano kad prođe kriza. Šuker mi je na to bahato odgovorio: E, to nećete nikad dobiti, nakon čega su se svi nazočni bez ikakvog dogovora ustali i napustili prostoriju'', kaže Ribić.

''Oko 180.000 zaposlenih u javnim službama ugovorenu će božićnicu dobiti milom ili sudskom prisilom'', kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, jer će sindikati tužiti Vladu i dobiti spor, kao što su ga dobili i kada bivša Račanova Vlada nije poštivala obveze o isplati božićnice i regresa.

''Sastanak u Vladi je nalikovao prizoru iz predstave Hamlet u selu Mrduša Donja, s ministrom financija kao glavnim glumcem. Pitao nas je: Tko ste vi? Mi smo dobro znali tko smo mi ali očito Šuker i njegovi državni tajnici nisu znali tko su oni", prepričava Avberšek.

Dodala je kako bi uz Šukera ostavku trebao podnijeti i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović jer se još prije 10 dana hvalio kako je osigurao sredstva za božićnice zdravstvenih djelatnika.

Šuker je sindikalcima također najavio da iduće godine zbog besparice uopće neće biti regresa ni božićnica, a Vlada u svojim smjernicama za fiskalnu politiku od 2010. do 2012. nije predvidjela sredstva za vraćanje šest posto povišice koja je javnim službama ukinuta, kao niti za povećanje plaća u slučaju rasta BDP-a, što im je zajamčeno sporazumom koji je postignut u svibnju.

Sporazum je također predvidio izradu registra zaposlenih u javnim službama, utvrđivanje jedinstvenog sustava plaća javnih službenika i pregovore o nacionalnoj politici plaća, no ništa od toga nije realizirano, što dodatno pokazuje neozbiljnost i neodgovornost onih koji vode državu, rečeno je na konferenciji. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 13:12:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh