« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PRIPREMA ZA ŠTRAJK

Sindikati javnih službi prosvjeduju od 21. do 24. travnja

Ako se većina izjasni za štrajk, on će biti organiziran između 11. i 15. svibnja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

štrajk

,

prosvjed

,

sindikalni prosvjed

,

smanjenje plaća

,

Sindikati javnih službi

Sindikati javnih službi idućeg će tjedna, od 21. do 24. travnja, održati prosvjedne skupove u najvećim hrvatskim gradovima kao dio priprema za štrajk koji su najavili u tjednu prije lokalnih izbora, između 11. i 15. svibnja.

Prosvjedni skupovi održat će se 21. travnja u Osijeku na Ekonomskom fakultetu, 22. travnja u Rijeci u hotelu Neboder, 23. travnja u Zagrebu u Studentskom centru, te 24. travnja u Splitu na Fakultetu elektrotehnike.

Na skupovima će sudjelovati povjerenici i članovi sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi koji okupljaju oko 70 posto od 180.000 zaposlenih u javnim službama, najavljuju sindikalci.

Nakon toga će u svim podružnicama sindikata javnih službi od 27. do 29. travnja provesti referendum na kojem će se članstvo izjasniti je li spremno sudjelovati u štrajku kako bi obranilo cijenu i dostojanstvo svojega rada.

Ako se većina izjasni za štrajk, on će biti organiziran između 11. i 15. svibnja, a vjerojatno neće biti jednodnevni štrajk već kombinacija štrajkova i prosvjeda do ispunjenja zahtjeva.

Sindikati su nedavno upozorili da unatoč krizi plaće i dalje rastu svima osim korisnicima državnog proračuna. Statistički podaci Fine pokazuju da su plaće u siječnju ove godine u odnosu na siječanj prošle godine prosječno rasle u cijeloj zemlji za 8,4 posto, a isto toliko su rasle plaće u privredi. S druge strane, zaposlenima u državnim i javnim službama vlada je odlučila zamrznuti plaće na prošlogodišnjoj razini.Takvo vrijeme za štrajk izabrano je jer će početkom svibnja učitelji, nastavnici, sveučilišni profesori, znanstvenici, liječnici, medicinske sestre, djelatnici socijalne skrbi i kulture i ostali javni službenici primiti plaće umanjene za šest posto.

Sindikalci se ne žele pomiriti sa smanjenjem plaća u javnim službama, što je nakon propalih pregovora odlučila učiniti vlada uputivši Saboru na hitno usvajanje Zakon o osnovici plaća javnih službi, koji joj omogućava da vrati osnovicu na razinu iz prošle godine.

Ističu da će time plaće u javnim službama ponovno zaostati za plaćama u gospodarstvu pa bi prije odluke o njihovu smanjenju trebalo utvrditi pravičnu cijenu rada javnih službenika i vezati njihove plaće za kretanje plaća u gospodarstvu.

Sindikati javnih službi ističu kako su u kriznim vremenima spremni dijeliti sudbinu ostalih radnika pa pristaju na manje plaće, ali žele se osigurati da će nadoknaditi taj zaostatak nakon što država izađe iz krize. (hina/metro-portal)

17.04.2009. 16:06:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh