« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ZA SIGURNIJE PRUGE

Sindikat željezničara najavio prosvjed 16. prosinca

Sindikat napominje kako već dugo upozorava na nedovoljna ulaganja i smanjeno održavanje što dovodi u pitanje sigurnost željezničkog prometa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

sindikalni prosvjed

,

,

Sindikat hrvatskih željezničara

,

kockica Prisavlje

Sindikat hrvatskih željezničara najavio je danas da će u srijedu, 16. prosinca, ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture organizirati prosvjed protiv daljnjeg propadanja Hrvatskih željeznica (HŽ).

Na prosvjedu koji bi se trebao održati na Prisavlju, na platou ispred "kockice", sindikalci će zahtijevati zaustavljanje daljnjeg propadanja stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava HŽ-a, kaže se u priopćenju sindikata.

Prosvjednici će tražiti zapošljavanje kapaciteta tvrtki osnovanih radi gradnje i održavanja HŽ-ovih stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava, kao što su Održavanje vagona, Remont i održavanje pruga, Pružne građevine, PRO-REG i POSIT, te pomoć kod restrukturiranja Željezničke tiskare i Željezničkog ugostiteljstva.

Zahtjevaju žurnu sanaciju i restrukturiranja društva Održavanje vagona prema prijedlogu HŽ Carga i Održavanja vagona, te rješavanje statusa putničke agencije Croatia Express i djelatnosti vagon restorana.

Sindikalci najavljuju i borbu za redovitu isplatu plaća, isplatu regresa za godišnji odmor, božićnice i poklona za djecu svih radnika HŽ Holding Grupe, uključujući i ovisna društva - Remont i održavanje pruga, Održavanje vagona, PRO-REG, Željezničko ugostiteljstvo i Željeznička tiskara.

Sindikat u priopćenju podsjeća da cijelo vrijeme bezuspješno upozorava na nedovoljna ulaganja i smanjeno održavanje u stabilna postrojenja i prijevozna sredstva unutar HŽ Holding Grupe, a umjesto pozitivnih pomaka planovi ulaganja i održavanja dodatno se smanjuju, čime se dovodi u pitanje sigurnost željezničkog prometa, umanjuje se konkurentnost željezničkih prijevoznika, a društva osnovana radi gradnje i održavanja stabilnih postrojenja i prijevoznih sredstava nalaze se pred stečajem.

Radi improvizacije prilikom prskanja protupožarnim sredstvom došlo je do željezničke nesreće u Rudinama, a taj posao moglo je obaviti društvo Redarstvo - Vatrogastvo - Rasadnik d.o.o. koje je za takve poslove opremljeno i osposobljeno, ističu sindikalci.

Sumnja se da je radi nestručnog popravka teretnog vagona došlo do uništavanje cijele proizvodne linije u virovitičkoj šećerani i ogromne materijalne štete.

Pritom sindikat podsjeća da HŽ Cargo štedi tako što svoje vagone izbjegava popravljati u vlastitim radionicama, već ih "popravlja" na otvorenoj pruzi s nedovoljno opremljenim i educiranim radnicima. Istovremeno, kao vlasnik radionica, HŽ Cargo odgovara za njihove gubitke.

Želimo naglasiti da smo svjesni teške financijske situacije u državi i ograničenih proračunskih sredstava, no smatramo da se mnogi projekti mogu pokrenuti sa skromnim kreditnim sredstvima, naglašavaju sindikalci u priopćenju. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 15:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh