« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
UPLITANJE U DRŽAVNU MATURU

Sindikat zaposlenika u srednjim školama opleo po Jovanoviću

"Potpuno suprotno akademskom zvanju i statusu koji imate, bez prethodno obavljene analize rezultata ispita iz hrvatskog jezika, unaprijed ste osudili rad skupine naših profesora koja je sastavljala ispite iz hrvatskog jezika", rečeno je

Fotografija vijesti
Više o

državna matura

,

Željko Jovanović

,

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

,

kritika ministra

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ocijenio je danas kako je "uplitanje" ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u provedbu državne mature, i to već nakon prvog ispita, nedopustivo, pozvavši ga da prekine "medijsku harangu" na projekt državne mature te da nakon analize konačnih rezultata svih ispita državne mature, i uz javnu raspravu, donese odluke o daljnjim koracima, javlja Hina.

"Potpuno suprotno akademskom zvanju i statusu koji imate, bez prethodno obavljene analize rezultata ispita iz hrvatskog jezika, unaprijed ste osudili rad skupine naših profesora koja je sastavljala ispite iz hrvatskog jezika", poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik tog sindikata, u otvorenom pismu ministru Jovanoviću. Smatram to krajnje neozbiljnim, neutemeljenim i štetnim ponašanjem koje se od ministra obrazovanja ne očekuje, dodao je.

Po njegovim riječima, svoju osudu državne mature ministar je donio unaprijed, ne čekajući da o njoj svoj konačni sud iznese njegovo "ad hoc izabrano povjerenstvo, za koje ne znamo ni tko ga čini".

U pismu se ističe kako je radna skupina, sastavljena od aktivnih profesora iz hrvatskih gimnazija i strukovnih škola nakon provedenog javnog natječaja, "odradila ogroman posao" i obavila niz konzultacija s eminentnim stručnjacima za hrvatski jezik, kao i za sastavljanje testova znanja.

Podsjeća se da su svi učenici imali isti test i bili u ravnopravnom položaju, što i jest najveća prednost državne mature. Državna matura u ovoj izvedbi nije idealna, niti će ikad biti, trebat će je uvijek pomalo dorađivati i unaprjeđivati, no to nije razlog da je se medijski secira na ovako bezobziran način, te da se i sam ministar tome priključuje, napominje se.

Sindikat drži da je ministar trebao uzeti u zaštitu državnu maturu i tisuće nastavnika srednjih škola "koji ovih dana vrlo marljivo i pedantno rade na njenoj provedbi", jer njegove aktivnosti "mogu dovesti do daljnjeg narušavanja tijeka mature, pa i dovesti u pitanje njenu regularnost".

Upozorava se i da se nakon ministrove intervencije mogu očekivati prigovori učenika i roditelja poslije svakog pojedinog ispita, te da bi njeno negiranje ili ukidanje moglo bi imati dalekosežne negativne posljedice, od smanjenja šansi za nastavak obrazovanja svima do ponovnog pokretanja "korupcijske spirale" pri upisu na fakultete.

28.05.2012. 12:32:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh